Svečanom akademijom 371. generacije maturanata završena je ovogodišnja manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“. Akademija je održana 8. maja 2016. godine u velikoj sportskoj sali USRC „Midhat Hujdur – Hujka“, a prisustvovali su joj roditelji i rodbina maturanata i maturantica, te predstavnici vjerskog, političkog, kulturnog, obrazovnog života grada Mostara, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

 Svečanost ispraćaja nove generacije maturanata i maturantica Karađoz-begove medrese otpočela je kur'anskim odlomkom, kojeg je proučio učenik Džafer Čelenka, a nastavila se kazivanjem o generaciji koju Karađoz-begova medresa ispraća u nove životne pobjede. Ispred kolektiva Karađoz-begove medrese, selame i riječi dobrodošlice prisutnima iskazao je direktor prof. hfz. Aid Tulek, koji je istakao da će 371. generacija ostati upamćena po odgojenosti i patriotizmu – osobinama koje su gajili tokom svog medresanskog školovanja.

 Priliku da po posljednji put prozovu svoje učenike – maturante i maturantice, imali su razrednici profesori Šefko ef. Tinjak i Ramiza Bandić-Kafadar.

 U IV A razredu svoje školovanje uspješno su priveli kraju: Adis Alajbegovic (Kakanj), Mirza Bašić (Mostar), Mahir Bekrić (Brčko), Sanel Čolaković (Čapljina), Hasan Ćehajić (Brčko), Elmedin Ćibo (Konjic), Ferid Džanan (Jajce), Kasim Esmić (Vlasenica), Eldar Fišeković (Tuzla), Adem Gutić (Janja), Enis Hajdarović (Mostar), Benjamin Hasić (Čapljina), Bilal Hindić (Jablanica), Damir Ibrahimović (Janja), Muhamed Karahasanović (Brčko), Muhamed Karaman (Sarajevo), Abas Katkić (Donji Vakuf), Meho Malčinović (Živinice), Dženan Omerkić (Živinice).

Razrednica IV B razreda svoje maturante prozvala je sljedećim redoslijedom: Samer Abdul-Razzak (Brčko), Dženeta Ahmetspahić (Luksemburg), Ejub Alihodžić (Konjic), Nedim Buljina (Mostar), Salih Ćuković (Mostar), Merisa Fazlić (Mostar), Fahrija Fetić (Maglaj), Admira Hadžić (Živinice), Šejla Hadžimejlić (Zenica), Ramo Ibrahimović (Zvornik), Sadžida Jelovac (Mostar), Lejla Karović (Sarajevo), Benjamin Korić (Konjic), Omar Macić (Konjic), Admira Marić (Mostar), Zaim Omeragić (Duvno ), Alimana Perva(Konjic), Amar Perva(Konjic), Indira Poturović (Konjic), Omer Šaldić (Gradačac), Nejla Šišić (Konjic).

 Tokom četverogodišnjeg školovanja, kao njihovi razredni odgajatelji, pratili su ih magistri Ernad Čajdin i Ilhama Puce.
 Kao Učenik i Učenica generacije prisutnima su se obratili Mirza Bašić i Sadžida Jelovac, koji su u svojim govorima istakli da su ponosni što su bili dio Karađoz-begove medrese, te pozvali učenike završnih razreda osnovnih škola da svoje školovanje nastave u Medresi, jer će „u njoj naći sve ono što neće naći u drugim školama.“ Njima je direktor Karađoz-begove medrese uručio posebne poklone za uspjeh koji su postigli.

Čestitke ovogodišnjim maturantima i maturanticama iskazao je dr. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, koji je u svom emotivnom obraćanju, jer je bio i profesor jednom od maturantskih odjeljenja, kazao kako ova generacija svjedoči vjeru u Boga i ljepotu u gradu u kojem se upravo ovih dana afirmiše duhovna, kulturna i jezička raskoš našeg naroda.

U ime Reisu-l-uleme IZ u BiH obratio se Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta. On je u svom obraćanju istakao kako su Karađoz-begova medresa i Mostar posebno važni za naš narod i naš opstanak i kako njima treba posvetiti posebnu pažnju i čuvati ih u vremenu koje dolazi.

 Svečana akademija upotpunjena je izvedbama ilahija i kasida Hora Karađoz-begove medrese, a specijalno su i za ovogodišnju Akademiju napisane dvije nove kaside, koje su himna dva odjeljenja generacije koja je ispraćena u život što se istinom zove.
 Svečanost je završena hair-dovom koju je proučio maturant Benjamin Hasić, a nakon čega je kasida "Uspomene" izmamila suze na lica maturanata i maturantica, njihovih profesora i odgajatelja, roditelja, rodbine, koje su, uz čestitke za postignuti uspjeh, označile kraj Svečane akademije.