Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta IZ u BiH u periodu od 22. do 24. aprila 2016. godine organizuje XVII Sportske susrete učenika srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Susreti će biti održani u Visokom i Zenici, a domaćin će biti Medresa “Osman ef. Redžović”.
Na ovogodišnjim Sportskim susretima učestvovati će uzeti učenici svih medresa Islamske zajednice u BiH, učenici Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva i Medrese “Mehmed Fatih” iz Podgorice. Ceremonija otvaranja XVII Sportskih susreta planirana je za subotu 23. aprila u 9.00 sati na atletskim borilištima Atletskog kluba “Zenica”, na stadionu Kamberovića polje u Zenici, gdje će održati i takmičenje u atletskim disciplinama (100 m, 200 m, 800 m, 4x100 m, skok udalj i bacanje kugle). U prostorijama i objektima Medrese “Osman ef. Redžović” biti će održana takmičenja u stonom tenisu i šahu, kao i fudbalski i košarkaški turnir od 22. do 24. 04. 2016. godine. 
Kao i prethodnih godina, kada je osvajala jako zapažene rezultate, i ove godine će ekipa Karađoz-begove medrese učešćem na Sportskim susretima pokušati osvojiti bajrak - simbol tzv. "Medresijade". 
Ekipu će predvoditi profesori Ernad Čajdin i Adnan Dizdarević.