Karađoz-begova medresa u Mostaru je jučer, 18. septembra 2015. godine, Svečanom akademijom obilježila 20. godišnjicu od reaktiviranja svog rada. Svečana akademija je održana u Narodnom pozorištu, uz prisustvo predstavnika vjerskog, političkog, obrazovnog, javnog i kulturnog života grada Mostara i Bosne i Hercegovine. 
Svečanost je otpočela odlomkom Časne Knjige, kojeg je, kao i prije 20. godina – kada je otpočeo reaktivirani rad Medrese, proučio njen profesor hfz. Emin Tucović. 
Svojim dramskim prikazom, na osnivanje Karađoz-begove medrese i početak njenog reaktiviranog rada, podsjetili su učenici Hamza Marić i Nedim Hondo. 
Svečanost je nastavljena obraćanjem prof. hfz. Aida Tuleka, direktora Karađoz-begove medrese, koji se sa istog mjesta, odakle je i kao Učenik generacije govorio, obratio prisutnima povodom ovog značajnog jubileja. Ushićen u svom govoru, direktor Karađoz-begove medrese je podsjetio na put Medrese od 1995. godine do danas. Istakao je sve one napore i teškoće sa kojima su se profesori i učenici prvih generacija susretali, ali i sve uspjehe i radosti koje su u minulim godinama postizali naši učenici i profesori. 
Ispred Kluba diplomanata Karađoz-begove medrese obratio se mr. Haris Omerika, diplomant 362. generacije, koji je čestitao Karađoz-begovoj medresi jubilej i zaželio da ona kao škola odgoja i obrazovanja još dugo traje i tokom svog rada samo uspjehe niže. 
Dok je Haris govorio, publika je mogla pratiti i poruke naših diplomanata putem projekcije, koje su pristigle iz svih krajeva svijeta, a u povodu jubileja Karađoz-begove medrese. Tim porukama javili su nam se diplomanti iz: Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Njemačke, Slovenije, Crne Gore, Francuske, Austrije, Turske, Bosne i Hercegovine. 
Izvedbama medresanskih kasida, svečanost je upotpunio Hor Karađoz-begove medrese, koji je pripreman pod dirigentskom palicom prof. Haruna Macića, dok je cjelokupna svečanost pripremljena pod budnim okom scenariste prof. Lejle Mušić. 
Na dvadesetogodišnji put Karađoz-begove medrese riječju su i fotografijom podsjetili voditelji Svečane akademije, Harisa Ćukle i Meadin Mrndžić, diplomanti Karađoz-begove medrese.
U tom svečanom trenutku, prisutni su mogli čuti i obraćanje prof. Salem ef. Dedovića, muftije mostarskog i predsjednika Školskog odbora Karađoz-begove medrese. Muftija mostarski je u svom govoru naglasio potrebu gledanja naprijed i ka budućnosti, kada je u pitanju rad Karađoz-begove medrese, jer, kako je istakao, ova škola zna samo za korak naprijed, a nikako za pad i neuspjeh. 
Kao izaslanik Reisu-l-uleme IZ u BiH na svečanosti je govorio dr. Ahmed Adilović, muftija travnički, koji je čestitao Karađoz-begovoj medresi na jubileju i svim postignutim rezultatima u proteklim godinama rada. 
Pri samom kraju svečanosti, najemotivniji trenutak bio je dodjela plakete za nesebičan doprinos radu i realizaciji medresanskih aktivnosti, koju je dodijelio i uručio direktor Karađoz-begove medrese. Plaketa je pripala čovjeku koji nije direktor, ni profesor, ni odgajatelj, ali je osoba bez koje se u Medresi ništa ne radi. Direktor je plaketu dodijelio uposleniku Medrese – Salki Vrači. Iskreni i dugi aplauz publike i učenika Karađoz-begove medrese rekao je sve. 
Svečanost je privedena kraju simboličnim izlaskom dvadeset diplomanata i učenika naše škole, koji su govorili rečenice o Karađoz-begovoj medresi, a sa godinama odštampanim na papirima podsjetili na pređeni put od 1995. do 2015. godine. 
Hair-dova je bila završni sadržaj svečanosti, a kojom je iskazana želja da Karađoz-begova medresa bude škola budućnosti i istrajnosti do Sudnjega dana!