Hor Karađoz-begove medrese je u srijedu, 4. oktobra 2023. godine, izveo program u džematu Kakanj II, Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.

Program je upriličen u povodu rođenja Poslanika, a.s., a naš hor je na poziv Elvedin-efendije Ibrahimspahića, imama, hatiba i muallima džemata Kakanj II i mr. Sulejman-efendije Čelikovića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, izveo jedan takav program upravo u Kaknju.
Program je održan u Bijeloj džamiji, a u okviru manifestacije „Salavat tebi, Poslaniče“.

Riječi dobrodošlice na samom početku programa iskazao je efendija Ibrahimspahić, kazavši:
„Zahvaljujem Allahu, dž.š., koji nas je počastio i obradovao da budemo večeras domaćini ovoj ulemi našoj, mladićima i djevojkama koji će nas počastiti svojim glasovima. Sretni smo i zadovoljni što smo večeras zajedno ovdje u ovoj džamiji i ovom džematu. Sretni smo što ćemo slušati o onom kojem su se obradovali svi svjetovi. Ovim programom želimo podsjetiti sve ovdje prisutne na dolazak najboljeg, najispravnijeg – onoga koji nam je pokazao kojim putem trebamo hoditi - na dolazak Poslanika.“

Svoje iskrene riječi radosti i dobrodošlice prenio je i mr. Sulejman-efendija Čeliković, obraćajući se velikom broju prisutnih džematlija na ovom programu.

„Želimo iskrenu dobrodošlicu našim musafirima, koji su iz ljubavi prema Allahu i našem Poslaniku, s.a.v.s., prešli kilometre i sate iz naše Hercegovine i došli ovdje u Bosnu, a kako bi dodirnuli naša srca lijepim glasovima i još ljepšim porukama u jednoj od najljepših džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Kakanj. Čine to u odabranom mjesecu rebiu-l-evvelu, u kojem je rođen najodabraniji čovjek na zemaljskoj kugli, onaj koji nas je obradovao sa vjerom islam i donio nam najvredniji poklon Kur'an“  - rekao je magistar Čeliković. 

Izvodeći mevludske spjevove, ilahije i kaside, učeći tekbire i salavate, mladost Karađoz-begove medrese je istinski dotakla srca svih prisutnih i  probudila u njima dodatnu ljubav prema Poslaniku, a.s.
O toj ljubavi i našem plemenitom uzoru govorio je, kao gost-predavač, profesor Smajo Čolaković.

„Nama svima treba biti poruka da slijedimo Poslanika, a.s. To nam je najbolja poruka! Jer, time ćemo ostvariti sreću i na ovom i na budućem svijetu, ako Bog da. Nama je najbitnije da steknemo Allahovu ljubav i da budemo na stazi Poslanika, a.s. Šta bismo to mi drugo mogli poželjeti? To nam je najvažnija stvar, kao i Njegov oprost. To je ono što možemo ostvariti na dunjaluku. Poslanik, a.s., nam mora biti uzor u životu, jer je on najljepši uzor, kako to i Kur'an naglašava“ – istakao je profesor Čolaković. 

Profesor Čolaković je proučio i dovu na kraju mevludskog programa, a kojem je prisustvovao veliki broj imama i džematlija sa područja Kaknja, kao i diplomanata Karađoz-begove medrese. 

Foto: Mirza Garib