Nakon nastupa u Trebinju, 30. septembra 2023. godine, u večernjim satima Hor Karađoz-begove medrese nastupio je i u Dubrovniku.
Domaćin učenicima i profesorima naše škole bio je Salkan-efendija Herić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Dubrovnik, zajedno sa svojim vrijednim džematlijama. 

Mevludski program održan je nakon akšam-namaza u mesdžidu zgrade Medžlisa Islamske zajednice Dubrovnik, a prisustvovao mu je veliki broj džematlija, posebno mekteblija. 

„Nadam se da ćete se večeras svi zajedno lijepo osjećati u ovom našem prostoru, u ovom našem mesdžidu, za koji kažu da je najljepši mesdžid na svijetu. Nema muslimana sa bilo kojeg kraja zemaljske kugle da nije došao i klanjao u ovom mesdžidu. To svjedočimo i znamo mi koji smo ovdje svakodnevno prisutni. Ovo je blagoslovljeno mjesto. A vrijednost tih odrednica islama, mesdžida i drugih naših simbola, ali i vrijednost Poslanika, a.s., uočio je u svom mevludu Rešad Kadić, koji je to tako lijepo opisao. Posebno je lijepo opisao Poslanika, a.s., tog lijepog dječaka Muhammeda koji će kasnije biti odabran za Božijeg poslanika. Zbog tog lijepog dječaka i njegovog lijepog imena, čestitog Poslanika, mi smo se okupili da Kur'an učimo, zikrimo i da svoje dove upućujemo“ – rekao je, na početku programa, Salkan-efendija Herić.

Svojim glasovima, u toj rebiu-l-evvelskoj noći, učeći Kur'an, tekbire, salavate, mevludske spjevove i kaside posvećene Poslaniku, a.s., prisutne su ozarili članovi i članice Hora Karađoz-begove medrese.

Vazi-nasihat kazivao je magistar Suad Mujakić, pomoćnik direktora Karađoz-begove medrese. 

„Razlog našeg okupljanja jeste Božiji Poslanik, a.s. Ja vjerujem da se, kad ste dobili informaciju da će se u vašem mesdžidu učiti mevlud, javila trunka ljubavi prema Poslaniku, a.s. Ta trunka ljubavi prema Poslaniku, a.s., ustvari vas je dovela ovdje. Ja hoću da vjerujem da je tako i hvala Allahu na tome! Jer, zbog te trunke koju ste osjetili, ako Bog da, svi zajedno bit ćemo spašeni. Da je to tako, kazuje nam se u Kur'anu, kroz primjer Ebu Leheba, koji je kažnjen zbog onog što je radio, ali da ipak ima jedam trenutak kada mu se Uzvišeni smiluje i kada mu se dadne malo vode za piće u toj vreloj džehennemskoj vatri. To mu se daje ponedjeljkom, u danu u kojem je rođen Božiji Poslanik, a.s., jer se tog trenutka Ebu Leheb istinski obradovao rođenju svog bratića i zbog toga oslobodio robinju koja mu je preijela tu vijest. Zbog te trunke radosti prema Poslaniku, a.s., koju je osjetio, on biva nagrađen. Zato mi u našim srcima trebamo dati prostora Poslaniku, a.s., i kretati se shodno onim smjernicama koje nam je on ostavio iza sebe“ – poručio je magistar Mujakić. 

Nakon mevludskog programa koji je u potpunosti izveo Hor Karađoz-begove medrese, održana je i promocija knjige „Medicina kroz prizmu islama“, te su time upotpunjeni sadržaji kojima je Medžlis Islamske zajednice Dubrovnik obilježio 12. rebiu-l-evvel. 

Foto: Mirza Garib