U Mostaru je u utorak, 26. septembra 2023. godine, održana centralna mevludska svečanost u povodu 12. rebiu-l-evvela 1445. hidžretske godine, odnosno rođenja Allahovog Poslanika, a.s.

Svečanost je održana u Koski Mehmed-pašinoj džamiji, a bila je prilika da se prisjetimo i podsjetimo na ličnost i misiju bića koje je dvanaeste rebiu-l-evvelske noći ugledalo dunjaluk i došlo kao milost i radost svim svjetovima. 

Centralna mevludska svečanost bila je dio sadržaja manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“, a kojom Mostar odiše tokom mjeseca rebiu-l-evvela.

Posebnu inspiraciju i ljubav prema Poslaniku, a.s., mnogobrojnim džematlijama prenijeli su, učeći mevludske spjevove, tekbire, salavate, ilahije i kaside Hor Karađoz-begove medrese i Hor Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Vazi-nasihat govorio je mr. Dino-efendija Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar, a koji je, kroz određene savjete, podstakao sve prisutne na što srčanije slijeđenje našeg životnog vodiča – Muhammed, a.s. 

Centralna mevludska svečanost bila je prilika da se nagrade najbolji autori radova pristiglih na literarni konkurs koji je i ove godine raspisao Medžlis Islamske zajednice Mostar zajedno sa Pedagoškim zavodom Mostar i Vakufom „Daru-l-'ilm“. 
Tema Literarnog konkursa bili su stihovi Mevluda Rešada Kadića, čiju će 35. godišnjicu od preseljenja na bolji svijet organizatori manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“, obilježiti izvođenjem njegovog Mevluda u Narodnom pozorištu Mostar, a što je predviđeno kao završni program navedene manifestacije. 
„Rodi nam se mjesec usred tamne noći, evo ga dolazi, radujte se oči“ – tema je o kojoj su mogli pisati srednjoškolci našeg grada i studenti Univerziteta „Džemal Bijedić“. 
O tome kako je protekao ovogodišnji Literarni konkurs i kome su pripale nagrade govorila je doktorica Enisa Gološ, direktorica Pedagoškog zavoda Mostar. 

Shodno rezultatima Konkursa, nagrade su pripale sljdećim učenicima/studentima:

1. mjesto Emana Kaminić, Gimnazija Mostar
2. mjesto Hamza Džafić, Karađoz-begova medresa 
3. mjesto Amila Tucović, Fakultet informacijskih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“

Čestitamo nagrađenima, a posebno našem Hamzi Džafiću na još jednoj nagradi koju je osvojio, ovog puta na literarnom konkursu koji govori o najodabranijem biću koje je zemljom hodilo, Muhammed, a.s. 

Dovu na kraju svečanosti proučio je profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.

Foto: Mirza Garib