U Potočarima se danas, 11. jula 2023. godine, obilježava 28. godišnjica od genocida u Srebrenici i klanja dženaza-namaz za još 30 žrtava srebreničkog genocida. 

Ono što je prethodilo obilježavanju i ove godišnjice jeste „Marš mira“, a kojim se prisjeća pređenog puta i pokušaja Srebreničana da se domognu slobodne teritorije tih bolnih ratnih godina.

Kao i svih prethodnih godina i ove su naši učenici i diplomanti učesnici „Marša mira“, želeći i na taj način saosjećati sa preživjelim Srebreničanima koji su izgubili svoje najmilije u genocidu koji je izvršen nad njima. Jedan od učesnika ovogodišnjeg „Marša mira“ bio je i Denis Čubrilo, učenik prvog razreda Karađoz-begove medrese. 

On je za web-stranicu Karađoz-begove medrese ispričao svoju priču o pređenom putu, o onom što je čuo od onih koji su preživjeli genocid, a zajedno sa njim su ove godine prešli taj kobni put i prisjetili se svega onog što im se dešavalo 1995. godine.

„Ja prvi put idem stazom 'Marša mira', onom kojom su 1995. godine muslimani koračali u pokušaju da dođu na slobodnu teritoriju, da prežive i da se priključe ostatku vojske i naroda i pomognu u odbrani domovine Bosne i Hercegovine. Među njima su se nalazili nedužni civili, čak je i mala beba predstavljala problem našem neprijatelju. Mnogi su ovdje položili živote, a neki još uvijek nisu pronađeni“ – kaže Denis. 

Prelazeći put “Marša mira” Denis je čuo i zapamtio mnoge priče onih koji su genocid preživjeli, a ovih dana su bili s njim u istoj koloni, u koloni odvažnih…

„Mi smo išli ovom stazom u lakšim uvjetima nego muslimani i borci 1995. godine. Po nama nisu bacani otrovi, nisu padale granate, nismo imali nedostatka hrane i pića i nisu meci pucali po nama. Mi smo pošli ovim putem da njima odamo počast, jer su oni svoj život dali za našu domovinu. Od Nezuka do Potočara bilo je mnogo historijskih časova i izjava preživjelih o njihovim iskustvima koje neki nisu mogli pričati od prisjećanja na te dane. Oni su hodali po krvlju njihove braće... Govorili su o napadima neprijatelja, posebno o jednom koji se desio u zasjedi pod određenom bukvom, gdje nema ni pedalj zemlje na kojem nije prolivena krv. Pričano nam je o herojima naše države i šehidima koji su dali svoje živote da probiju Udrč i liniju preko Nezuka, da bi se pridružili saborcima, svom narodu. Naši saputnici pričali su nam priče o onima koji već odavno više nisu sa nama...“ – zaključuje svoje kazivanje naš učenik Denis Čubrilo.