U Konjicu je sinoć, 20. marta 2023. godine, održan Predramazanski koncert u izvođenju učenika i učenica osnovnih škola Grada Konjica.

Organizatori ovog značajnog događaja, a koji je privukao pažnju velikog broja posjetilaca, bili su: Grad Konjic, Medžlis Islamske zajednice Konjic, Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Konjic i Narodni univerzitet Konjic. Domaćini i idejni realizatori projekta bili su nastavnici predmeta Islamska vjeronauka osnovnih škola Grada Konjica. Oni su organizacijom samog programa, sadržajima pažljivo biranim za ovu priliku, ispunili srca svih prisutnih i probudili u njima dodatnu draž za dolaskom mubarek mjeseca ramazana. 

Ramazanske poruke u toku programa iskazali su Refik-efendija Delić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic i profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese. 

„Ove godine ramazan u Islamskoj zajednici je pod sloganom 'Porodica u ramazanu – ramazan u porodici'. Islamska zajednica je željela skrenuti pažnju na važnost porodice. Braćo i sestre, živimo u vremenu populizma, u vremenu konzumerizma, gdje se porodica i vrijednosti poput nje potiskuju u drugi plan. Porodica se ne podrazumijeva. No, porodica je vrijednost koja se njeguje. Zato je posebno važno da u ovim ramazanskim danima i noćima obratimo pažnju na porodicu, obratimo pažnju na zajedničke sofre, da te porodične vrijednosti afirmišemo i da nad njima stalno bdijemo“ – rekao je efendija Delić.

O vrijednostima ramazana i njegovom značaju u životu svakog muslimana, vjernika govorio je direktor Karađoz-begove medrese. 

„Večeras smo ovdje da svi zajedno dočekamo najodabraniji mjesec u našoj vjeri, u našoj tradiciji, kroz koji ćemo našu djecu, na jedan emotivan način, približiti Allahovoj milosti. Ona ovdje večeras slobodno iskazuju svoju ljubav prema vjeri, žive svoju vjeru, raduju se i sretni su u ovom što rade. To nam je svima ponos i radost, jer je najveća radost svih nas kada vidimo da oni koji dolaze poslije nas jesu uspješniji od nas i da imaju više znanja i kompetencija, te da su bolji ljudi i vjernici. Zato trebamo vrijednosti naše vjere ovdje u Bosni i Hercegovini prenositi na ovu predivnu djecu. Allah, dž.š., nam je ukazao Svoju milost kroz ovaj odabrani mjesec – mjesec ramazan. To je mjesec milosti, oprosta, ljubavi, razumijevanja i pomaganja. Mjesec ramazan je pored svih ibadeta i mjesec Kur'ana. I ono što je glavna odlika ovog mjeseca jeste Objava. Kur'an je izveo ljude iz tame na svjetlo. Mjesec u kojem je Allah objavio prve ajete našem Poslaniku, a.s., pokrenuo je novu stranicu historije čovječanstva“ – poručio je profesor Tulek. 

Svojim učešćem u samom programu posebne emocije kod publike izazvao je Hor Karađoz-begove medrese, a koji se predstavio interpretacijama ilahija „Teku rajski potoci“ i „Mubarek ramazan“. Solisti su bili Konjičanka Mahira Bubalo, te Bakir Đonlagić i Ensar Drežnjak. 

Predramazanskim koncertom je zatvorena manifestacija „Dani Sejfullah-efendije Prohe“. 

Foto: Mirza Garib