Program „U susret ramazanu“ u četvrtak je, 16. marta 2023. godine, održan u džematu Višići/Čeljevo, tačnije u mesdžidu Čeljevo, Medžlisa Islamske zajednice Čapljina.
Prisutnom velikom broju džematlija, učenjem Kur'ana, tekbira, salavata, ilahija i kasida, martovsku noć uljepšali su glasovi članova i članica Hora Karađoz-begove medrese, a koji je izveo cjelokupan program. Oni su podsjetili na značaj vjere u životu čovjeka, na dolazak mjeseca ramazana, ali i na ljubav prema domovini i narodu kojem pripadaju.

Selame i riječi dobrodošlice na početku programa iskazao je Ibrica-efendija Kurtović, imam džemata domaćina svečanosti.

„Večeras imamo čast što prisustvujemo programu, a koji nam izvode učenici iz jedne institucije kakva je Karađoz-begova medresa u Mostaru. Idući u susret ramazanu, večeras smo se ovdje okupili, kako bismo taj najodabraniji mjesec, u kojem Allah, dž.š., šalje najviše blagodati ljudima, dočekali jednim ovakvim programom i sami sebe podstakli i podsjetili kako ne smijemo nikako dozvoliti da taj mubarek mjesec prođe kroz naše živote kao svaki drugi mjesec u toku godine“ – rekao je efendija Kurtović. 

Povod za izvedeni program i gostovanje Hora Karađoz-begove medrese upravo u džematu Višići/Čeljevo jeste što je navedeni džemat u proteklom periodu radio na rekonstrukciji džamije u Čeljevu, čime je obuhvaćena kompletna džamija. Izmijenjeni su otvori, postavljena je vanjska fasada, u unutrašnjosti džamije postavljeno je podno grijanje, etisoni, luster, te su urađeni i drugi radovi koji omogućavaju funkcionalnije i ugodnije organizovanje vjerskog života Čeljeva. Podsjetio je na te činjenice i urađeni posao efendija Kurtović tokom svog uvodnog obraćanja.

Nakon izvedenog programa od strane Hora Karađoz-begove medrese, prisutnima su se obratili Adem-efendija Šuta, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čapljina i mr. Dino-efendija Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

„Zahvaljujem svima vama koji ste nosili ovaj hairli projekat rekonstrukcije džamije u ovom džematu. Uradili ste vrijedan posao u džematu koji je još u davnim prijašnjim vremenima bio među prvima sa vjerskim objektom. Amin da nam ovaj hajrat služi do Kijametskog dana. Neka se vaši hajrati i izgradnja u ovom džematu ovim što ste do sada uradili na ovom ne završi. Nastavite dalje raditi i graditi“ – poručio je Adem-efendija Šuta.

O dolasku ramazanskih mubarek dana i našoj pripremi za taj odabrani mjesec govorio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar. 

„Mi znamo da smo svi griješni, da pravimo greške. Zato je ovo predramazansko vrijeme idealno vrijeme da se vratimo Allahu, dž.š., tevbom. Da zamolimo Allaha i pokajemo se za svoje grijehe. I da onda ramazan ispostimo kako treba, ali i da poslije ramazana tako nastavimo. Nama treba ta tevba, jer Uzvišeni to voli. Allah, dž.š., voli tevbu Svog roba. To nam i Poslanik, a.s., prenosi u svojim hadisima. Iskoristite zato ramazansko vrijeme da i vi postanete bar malo bolji u onom što možete“ – poručio je magistar Maksumić. 

Program je završen učenjem Kur'ana, te dovom, a nakon čega je uslijedilo druženje sa džematlijama.