U utorak su, 28. februara 2023. godine, Karađoz-begova medresa i Medžlis Islamske zajednice Žepče zajedničkim programima obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 

Obilježavanje ovog značajnog datuma iz historije naše domovine otpočelo je svečanim programom u Osnovnoj školi „Abdulvehab Ilhamija“ Željezno Polje. 
Hor Karađoz-begove medrese se na toj svečanosti predstavio kasidom „Bosna“. Direktor škole, Suvad Hadžić, tom prilikom je uručio hediju Karađoz-begovoj medresi, dok je profesor Smajo Čolaković iskoristio trenutak da direktoru Hadžiću, a za potrebe školske biblioteke, uruči djela iz izdavačke djelatnosti naše škole, odnosno  knjige naših profesora, diplomanata, te časopis Mimar, kao i CD „Svjedoci Istine“.

Nakon jacija-namaza upriličen je i centralni program obilježavanja Dana nezavisnosti za područje Medžlisa Islamske zajednice Žepče. Program je priređen u džematu Mjestova Ravan, gdje su kroz odabrane recitale, ilahije i kaside, priču o Domovini govorili profesori, učenici i učenice Karađoz-begove medrese okupljeni oko hora naše škole. 
Oni su u srcima velikog broja prisutnih džematlija probudili emocije i ljubav prema Bosni i Hercegovini, jedinoj nam domovini.

U ime kolektiva Karađoz-begove medrese obratio se profesor Smajo Čolaković, koji je izrazio zadovoljstvo saradnjom dviju značanih institucija, a koja se ogleda u obilježavanju značajnih datuma iz historije Bosne i Hercegovine. 

„Ja sam večeras pun emocija, zaista. Nakon današnjeg programa u Osnovnoj školi 'Abdulvehab Ilhamija' koji zaslužuje svaku pohvalu, a koji je u nama probudio taj patriotski naboj u povodu 1. marta, večeras je evo nastavak obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj večerašnji program koji smo čuli probudio je u nama posebne emocije, pokazao nam je kako i koliko se voli Domovina, a što nam je svojim interpretacijama ilahija i kasida potvrdila ova mladost Medrese“ – rekao je profesor Smajo Čolaković. 

U ime domaćina obratili su se Ahmet-efendija Grabus, imama džemata Mjestova Ravan i Džafer-efendija Gračić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče. 

„Vjera u Boga, naše muslimansko i bošnjačko bratstvo i sestrinstvo, naša  domovina Bosna i Hercegovina su garant uspjeha na dunjaluku i, ako Bog da, trajne sreće i spasa na Ahiretu. Karađoz-begova  medresa je naša južna kapija i dok je Medrese i profesora medresanskih u Mostaru, sigurnija su nam jutra u ovoj zemlji, dok je Medrese u Banja Luci, bit ćemo sigurniji na svom topraku, dok je naše Medrese u Cazinu, dok je naše Medrese u Tuzli, dok je naše Medrese u Travniku, Visokom i Sarajevu, bit će Bosne i Hercegovine. Jer, Bosna je poput feniksa! Jedan od glavnih razloga zašto se Bosna i Hercegovina uvijek budi jesu naše medrese. Mnogo je onih ljudi koji su čuvari Domovine ili su iznijeli teret njene odbrane, a bili su ili jesu diplomanti naših medresa. Ova mladost mostarska je večeras unijela miris behara iz Hercegovine kroz ovo što nam je priredila od programa i probudila posebne emocije prema Domovini. Stoga, koristim priliku da svima vama čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine“ – poručio je efendija Gračić.
 
Tokom posjete Žepču, naši profesori i učenici obišli su nekoliko džemata, družili se sa džematlijama, te realizovali i omladinsko druženje sa predstavnicima Mreže mladih sa tog područja.

Gostoprimstvo koje su im ukazali vrijedni domaćini ostat će kao najljepša uspomena i sjećanje na vrijedne Bošnjake herojskog Žepča i njegovih okolnih mjesta. 

Foto: Ibrahim Ibrić, Denis Čubrilo i Tarik Buljubašić