Naši učenici i ovog ramazana diljem Bosne i Hercegovine, ali i drugih država, obavljaju ramazansku praksu i realizuju mnogobrojne aktivnosti sa svojim džematlijama.

U prethodnim tekstovima donosili smo ramazanske priče iz drugih zemalja gdje učenici Karađoz-begove medrese obavljaju ramazansku praksu, predstavili smo džemate iz Irske, Holandije i Norveške, u kojima borave naši učenici i zajedno sa Bošnjacima u tim državama provode ovogodišnji ramazan. 

Ramazan izvan Bosne i Hercegovine provodi i naš Hamza Fijuljanin, učenik 2. razreda Karađoz-begove medrese. 
Hamza ramazansku praksu obavlja u džematu Draževice, u Sjenici, Republika Srbija. Hamza je inače porijeklom iz tih krajeva i ima priliku upravo ovaj ramazan provesti sa džematlijama odakle i sam dolazi. 

On ističe da džemat broji preko 200 domaćinstava, a da se od ramazanskih aktivnosti realizuju mnoge, koje uljepšavaju ramazan u Sjenici, posebno u džematu Draževice.
Hamza predvodi sve dnevne, teravih i džuma-namaze u džematu Draževice, ali i poučava u mektebu najmlađe džematlije svog ramazanskog džemata. 

“Određenim danima održavam mekteb, te sam organizovao i poučavanje arapskom pismu, ali i halku Kur’ana, kako bi džematlije što bolje savladale samo učenje Časne Knjige. Uoči petka zajednički učimo Ja Sin, pred teravih-namaz. Mnogobrojne su aktivnosti koje realizujemo u ovom džematu, ali ono što bih posebno izdvojio jeste gostoprimstvo džematlija ukazano meni kao njihovom ramazanskom imamu. Zaista se osjećam prelijepo ovdje i zahvaljujem mom džematu na svemu onom što su mi pružili tokom ovog ramazana” – poručuje naš Hamza. 

Ističe da ramazanske noći provodi sa svojim džematlijama na zajedničkim iftarima, teravih-namazima, ali i dodatnim noćnim namazima, te druženjima kroz koja dodatno jačaju svoje međusobne odnose. 

Predstavljajući, u ovom tekstu, i džemat Draževice, u Sjenici, Republika Srbija, ovim bismo završili naše ramazansko putovanje zemljama u kojima su ove godine naša 4 vrijedna učenika obavljala ramazansku praksu.