Maturanti Karađoz-begove medrese su ove godine na obaveznoj ramazanskoj praksi u džematima diljem Bosne i Hercegovine, ali i u drugim zemljama.
Uz njih, shodno potrebama džematā, ramazansku praksu obavljaju pojedini učenici trećeg, ali i drugog razreda Karađoz-begove medrese. Oni su tokom mubarek ramazana na usluzi svojim džematlijama i svome narodu, sprovodeći različite ramazanske aktivnosti.

Pored učenikā koji svoju ramazansku praksu obavljaju u Bosni i Hercegovini, Muhamed Crnomerović, učenik 3. razreda Karađoz-begove medrese, jedan je od četiri naša učenika koji ramazansku praksu obavljaju izvan domovine. 

Muhamed je ramazanski imam u džematu Amsterdam, u Holandiji. On ramazansku praksu obavlja u mesdžidu koji je napravljen prije četiri godine, od strane Bošnjaka koji su okupljeni oko navedenog džemata. 

U neposrednoj blizini tog bošnjačkog džemata nalaze se marokanska i turska džamija, što predstavlja dodatnu ljepotu džematlijama svih tih džemata, posebno tokom ramazana, jer organizuju zajedničke iftare i druženja. 

Muhamed u svom džematu obavlja sve ramazanske aktivnosti, predvodi dnevne, teravih i džuma-namaze, te održava pouku za polaznike mekteba, ali i podučava sufari, te učenju Kur’ana. 
“Tokom ramazana u ovom džematu se pripremaju zajednički iftari, kao što se to radi svake subote za sve muslimane u Holandiji. Džemat u kojem se nalazim broji preko 200 džematlija, a posebna je posjećenost na teravih-namazima, kada se džematlije okupe i zajednički obave namaz, te uživaju u ramazanskim blagodatima kroz zajednička druženja i slično” – govori Muhamed Crnomerović. 

Muhamed subotom i nedjeljom djecu u mektebu podučava učenju kur’anskog pisma, te drugim vrijednostima i načelima islama.

“Subotom i nedjeljom podučavam djecu mektebskoj pouci, a cilj mi je da one polaznike koji uče kur’ansko pismo do kraja ramazana, ako Bog da, uvedem u Kur’an, da savladaju harfove i krenu učiti Kur’an, uz Božiju pomoć” – rekao je Muhamed. 

Kako ističe, posebna je radost džematlijama što imaju softu iz Bosne i Hercegovine na ramazanskoj praksi, te im i to predstavlja dodatnu ramazansku čar, jer im na taj način domovina izgleda bliže…

“Velika mi je čast što sam dio jednog ovakvog džemata oko kojeg su okupljeni naši ljudi, naši vrijedni Bošnjaci, koji na ovim prostorima čuvaju i žive islam, ali i identitet svoj bosanskohercegovački, vrijedno pronoseći ljubav prema vjeri, jeziku, domovini i svim tim vrijednostima. Zaista sam radostan što ovaj ramazan provodim baš ovdje” – poručuje naš Muhamed. 

Muhamed će, zajedno sa svojim džematlijama, i u narednim danima ramazana nastaviti sa svim aktivnostima kojima se trudi oplemeniti džemat i podariti im što više lijepih i zajedničkih ramazanskih trenutaka.