U Karađoz-begovoj medresi je u ponedjeljak, 27. decembra 2021. godine, održan program za odlične učenike i učenice sa kraja školske 2020/2021. godine. 

Program je održan u atriju Karađoz-begove medrese, a otpočeo je učenjem kur'anskih odlomaka koji govore o znanju i stjecanju znanja, te hadisima Poslanika, a.s., koji nose poruku važnosti učenja i bogaćenja znanjem. Na taj način učenici koji su učili kur'anske odlomke i govorili hadise Muhammeda, a.s., željeli su istaći važnost učenja i traženja znanja pod okriljem milosti Gospodara svjetova, žudeći za Njegovim zadovoljstvom i učeći u ime Njega. 

Uz ilahije i kaside koje govore o učenju, Medresi, a koje je izvodio Hor Karađoz-begove medrese, program su svojim obraćanjima obogatile maturantice Elma Bakić, Anesa Ibišević i Dalila Vila, ostavljajući u amanet mlađim softama savjete za školovanje u Karađoz-begovoj medresi. 

„Medresa nam nudi da, na razne načine, iskažemo svoje sposobnosti i vještine, te da se dodatno edukujemo. Kroz primjere svojih prijatelja i prijateljica, ali i iz svog iskustva, mogu vam poručiti da ništa nije nemoguće. Uz trud i rad moguće je postići najbolje rezultate u ovoj školi, biti superodličan učenik, baviti se mnogim vannastavnim aktivnostima, biti uključen u njene mnogobrojne projekte i opet imati vremena za druženje i odmor. Naša generacija završava ove školske godine školovanje u Karađoz-begovoj medresi i bilo bi nam, zaista, drago vidjeti kako generacije iza nas daju svoj maksimum u ovoj školi, te kako se Medresa razvija u još bolju odgojno-obrazovnu instituciju“ – poručila je maturantica Elma Bakić, odlična učenica i vrijedan član mnogih sekcija naše škole. 

Govoreći o izazovima sa kojim se susreću mladi insani danas maturantica Dalila Vila je istakla važnost školovanja u Medresi, čuvajući se na taj način od mnogih problema kojima su izloženi mladi u našoj zemlji.   

„Medreso moja, znala si da sa svojim zidovima pridobiješ nezrelog putnika i sklupčaš ga u svoj naramak, da mu budeš dlan nad kojim će to nestašno dijete veselo se smijati, a i suze liti, i ti koja ćeš ga, poput tople majčine riječi, utješiti. Znala si da su tvoji stariji sinovi i kćeri – moji profesori, obavili misiju koju su imali, pa nas dade njima u amanet kako bi naše temelje života izgradili i naučili nas kako živjeti“ – rekla je odlična učenica i članica medresanskog hora Dalila Vila. 

Anesa Ibišević je u Karađoz-begovu medresu došla iz Brčkog, kao jedno od petero djece koja su pohađala ili pohađaju ovu školu iz porodice Ibišević. U svom obraćanju odličnim učenicima i učenicama je poručila:
„Želim vam poručiti da sve što radite, radite isključivo u ime Allaha i sa ljubavlju. Iskoristite sve prilike i savjete koji vam se daju. Trudite se, jer i sami znate da će naš trud biti primjećen. Ne dozvolite da vas bilo šta na putu stjecanja znanja obeshrabri. Ponosna sam, a i vi možete biti ponosni, što sam u društvu onih koji iza sebe ostavljaju dobre tragove. Nadam se da će vam ova medresanska noć ostati u sjećanju i da će vas, već sutra, postaći na neke nove uspjehe.“ 

Tokom programa pročitana su imena razrednika i razrednih odgajatelja koji bdiju iz godine u godinu nad generacijama softa Karađoz-begove medrese, ali su prisutni mogli čuti i preko 100 imena i prezimena učenika koji su proteklu školsku godinu završili odličnim uspjehom i primjernim vladanjem. Takvima je svoju poruku iskazao i profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese. 

„Predstavlja mi čast i zadovoljstvo što smo ovdje večeras, na ovom divnom skupu, u sudijskoj nadoknadi prvog polugodišta ove školske godine, a kako bismo obilježili vaš uspjeh u prošloj školskoj godini, kako bismo vam čestitali i dali podršku da dalje krenete istim stopama, ako Bog da. Krenite još snažnije, jače i odlučnije. Budite zadovoljni onim što radite, trudite se i ulažite maksimum u određenom momentu, i onda će Allahova pomoć i Njegova podrška svakom od nas, uistinu, doći. Čestitam vam na postignutim uspjesima, uz želju da i u buduće budete dostojni predstavnici Medrese i čuvari Karađoz-begovog amaneta“ – istakao je direktor Tulek. 

Nakon obraćanja direktora generacija maturanata je, u znak zahvalnosti za trud koji ulaže u rad i napredovanje Karađoz-begove medrese, uručila poklon profesoru hafizu Aidu Tuleku. 

Održani program, koji su shodno ideji i scenariju profesora Meadina Mrndžića izveli odlični učenici – voditelji medijskih sadržaja u Karađoz-begovoj medresi, bio je prilika da se upravo odličnim učenicima uruče i određeni pokloni, a koji će biti podsticaj za dalje napredovanje na putu stjecanja znanja, ali i ostati kao uspomena na jednu drugačiju medresansku noć... 

Foto: Idriz Zahirović