Manifestacija „Maturalni dan“ danas je, 16. juna 2021. godine, održana u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Okupila je ovogodišnje Učenike i Učenice generacije srednjoškolskih institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, njenih medresa i gimnazija.

Manifestaciji su prisustvovali direktori medresa i gimnazija, razrednici maturanata i maturantica, njihovi razredni odgajatelji, te predstavnici Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini. 

Prisutnima se, najprije, obratio mr. Seid Eminović, ispred Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

“Krenite dalje stazama znanja do Fakulteta islamskih nauka, drugih fakulteta Islamske zajednice i fakulteta u zemlji i inostranstvu čije su vam kapije i potencijali širom otvoreni da se u dobru takmičite” -  istakao je mr. Eminović. 

Na “Maturalnom danu” obratio se i dr. Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

“Do sada su uglavnom drugi donosili odluke u vaše ime, od sada ćete ih vi donositi, jer sada ste kadri da donosite životne odluke. Sada birate dalje životno opredjeljenje i stupate na stazu za koju se nadate da će vas odvesti do vaših budućih zanimanja” - kazao je dr. Kavazović.

Čestitao je maturantima na završenom medresanskom i gimnazijskom školovanju, ali i na postignutim rezultatima, te poručio: “Osluhnite i svoj um i svoje srce. Opredijelite se za ono što volite i za šta mislite da će vam koristiti u životu. Nema dobrih i loših zanimanja. Sve što koristi životu, a Bog dragi voli, to dolazi u obzir. Ali, za šta god da se opredijelite, trudite se da to dobro savladate, da budete stručni i time dajete svoj doprinos životu.”

Reisu-l-ulema  je uručio nagrade najboljima u medresama i gimnazijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Tako su Tarik Buljubašić i Jasmina Vežić nagrađeni nagradom Reisu-l-uleme kao Učenik i Učenica generacije u Karađoz-begovoj medresi za školsku 2020/2021. godinu.

Ispred Karađoz-begove medrese svečanosti su prisustvovali prof. hfz. Aid Tulek, direktor, razrednik Učenika i Učenice generacije profesor Smajo Čolaković, te mr. Ilhama Puce-Hondo, razredna odgajateljica 376. generacije maturantica Karađoz-begove medrese.