U Karađoz-begovoj medresi je ove godine svoje školovanje završila 376. generacija maturanata i maturantica, njih 61. koji su iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, prije četiri godine, pristigli u Mostar i odvažili se krenuti medresanskom stazom.

Školovanje su započeli 2017. godine, pridružujući se plejadi onih koji su stjecali znanje pod Karađoz-begovim krovom i darivali ovu školu uspjesima sa različitih takmičenja, osvojenim diplomama, medaljama, nagradama... 

Nakon četiri godine medresanskog školovanja, prolaska kroz odgojni, nastavni i vannastavni proces Karađoz-begove medrese, 6. aprila 2021. godine je još jedna generacija maturanata i maturantica krenula izvan odaja najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini, a druge po starini u Bosni i Hercegovini. 

U toj generaciji, 376. po redu, za najbolje su izabrani Tarik Buljubašić i Jasmina Vežić, kao Učenik i Učenica generacije, te Amina Čolak i Sara Mezit, kao Ponos generacije. Oni su se istakli znanjem, vannastavnim aktivnostima, učestvovanjem na različitim takmičenjima, posebnim doprinosima radu svoje škole. 

Tim povodom razgovarali smo sa Tarikom i Jasminom, te ih upitali za njihov pogled unazad – osvrt na medresansko školovanje, vrijednosti koje nose iz Medrese, te za osjećaj kako je biti Učenik, odnosno Učenica generacije. 

„Ono što se uči i čemu se pridaje pažnja u Medresi najbitnije su vrijednosti koje bi trebale da krase kako svakog muslimana, tako i svakog čovjeka. Uljudnost, kultura, dobročinstvo, ustrajnost i znanje osnovni su postulati Medrese. Medresa je jedina škola koja, pored prvog mjesta u definiciji, i u stvarnoj praksi odgoj stavlja na prvo mjesto. Odgoj je prva stepenica u našem životu i bez odgoja sve ostalo je uzaludno. Tek nakon završetka školovanja u Medresi softa shvati gdje se ustvari školovao i da je Medresa mnogo više do obična srednja škola. Medresa je, zasigurno, jedina škola u kojoj su uvaženi profesori ujedno i prijatelji učenicima i jedina škola u kojoj možete da steknete iskrenog, dugoročnog prijatelja. Medresa sigurno nema kraj, svaki softa Medresi se rado vraća, i htjeli mi to ili ne, u nama cijeloga života svijetli iskra Medrese koja će nas, ako Bog da, voditi pravim putem“ – govori o svom medresanskom školovanju Tarik Buljubašić, Učenik generacije, koji je u Karađoz-begovu medresu došao iz Zavidovića, slijedeći stope svog brata Jusufa, a koji je samo godinu ranije završio ovu školu. 

Jasmina Vežić, Učenica generacije, koja dolazi iz Mostara, o četverogodišnjem medresanskom školovanju ima samo riječi hvale. 

„Moja velika želja je bila upisati medresu, i ona se, elhamdulillah, ostvarila, i za par sedmica ću, ako Bog da, držati u rukama svoju diplomu o završenom školovanju. Kao što sam ja, prije četiri godine, pokucala na medresanska vrata, tako bih preporučila svima da svoje najljepše godine mladosti podare Medresi. Zauzvrat, dobit ćete mnogo znanja, životnih savjeta, lijep odgoj, iskrene prijatelje i predivne uspomene. Četiri godine su brzo prošle, ali medresanske, odnosno islamske vrijednosti, ostaju u nama i nakon Medrese“ – poručuje Jasmina. 

Govoreći o tome da su izabrani, nakon provedenog konkursa i odluke Nastavničkog vijeća Karađoz-begove medrese, za Učenika i Učenicu generacije, i Tarik i Jasmina su radosni što su baš oni ti koji su ponijeli titule najboljih. 

„Izuzetna mi je čast što sam Učenik generacije u jednoj ovakvoj školi. Želim da se zahvalim svim profesorima, odgajateljima i ljudima koji podržavaju rad Medrese, a svi oni su, doista, bili veliki oslonac svim mojim kolegama, kao i meni, te molim Uzvišenog Allaha, dž.š., da ih za to obilato nagradi. Siguran sam da će Medresa i u narednom periodu nastaviti sa uspješnim radom i da će iz svojih klupa ispraćati diplomante koji će biti bedem odbrane identiteta, kulture, jezika, tradicije i vjere na ovim našim prostorima“ – poručuje Tarik. 

„Neizmjerna mi je čast završiti školovanje kao Učenica generacije. Osjećam neku vrstu obaveze i emaneta da vrijednosti svoje škole primjenjujem u nastavku svog školovanja i života, da 'živim Medresu i nakon Medrese'. Molim Uzvišenog da svima onima koji su prirasli mome srcu, koračajući medresanskim stazama, podari iz obilja Svoje Milosti i Dobrote, te da nas sastavi u Džennetu obećanom“ – iskreno poručuje Jasmina. 

Odlazeći na fakultete i završavajući još jednu fazu svog života, Tarik i Jasmina iza sebe ostavljaju poruke nekim novim medresanskim generacijama, ali i onima koje se trenutno školuju u Karađoz-begovoj medresi. 

„Profesori koji su me učili četiri godine su izuzetno školovani i prenose ogromno znanje na mlade naraštaje. Nastavni proces Medrese nudi kvalitetne predispozicije za naše napredovanje u budućnosti. Medresa nije škola zbog koje ćemo da se mučimo u daljem obrazovanju, naprotiv, Medresa je velika prednost koja nam nudi ogromne mogućnosti. Pored nastavnog procesa, u Medresi se velik značaj pridaje i vannastavnim aktivnostima koje zasigurno doprinose našoj širokoumnosti i mijenjaju naš pogled na život i životne procese. Medresa je škola za svakog đaka. Siguran sam da će svi diplomanti medresa iskoristiti stečeno znanje i vještine i da neće odstupiti od postulata koje su stekli u medresama. Želim da iskoristim ovu priliku i da sve učenike koji će sutra donijeti jednu od najbitnijih odluka u svome životu pozovem da upišu Medresu. Odaberite pravi put, put znanja, tradicije i vjere, jer samo sa vjerom možete da očekujete prosperitet i sreću u svome životu“ – ističe Tarik. 

A Jasmina svoju posljednju poruku, za kraj razgovora, iskazuje riječima: 
„Završili smo svoje školovanje kao 376. generacija, molim Allaha, dž.š., da iza nas dođe još mnogo generacija koje će oplemenjivati svoje ponašanje i povećavati svoje znanje u Karađoz-begovoj medresi. Neizmjerno sam zahvalna Allahu Uzvišenom što sam bila dio medresanske porodice i što će me stečeno znanje i uspomene pratiti gdje god da krenem. A oni koji ostaju u našim nekadašnjim učionicama i klupama, kao i oni koji će tek doći, neka na najbolji način iskoriste svoje dane na pravoj adresi, jer pravi izbori uvijek vrijede.“