U sklopu manifestacije „Dani ekologije“ jučer je, 7. aprila 2021. godine, održana radionica, a u povodu Svjetskog dana zdravlja. 

Svjetski dan zdravlja (engl. World Health Day) obilježava se 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Prvi sastanak Svjetske zdravstvene skupštine koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. april određen je za Svjetski dan zdravlja i počeo se obilježavati od 1950. godine.

Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. april, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine.

Radionicu o konzumiranju nargile, njenoj štetnosti i stavu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o ovom problemu mladih, realizovali su učenici III A razreda Karađoz-begove medrese, Elma Bakić i Zejd Mršević, predvođeni profesoricom Eminom Vujinović-Mehremić. 

“Nargila po prvi put se javlja u 16. vijeku, u Indiji. Međutim, sama ideja o nargili se javila 1535. godine u Persiji kada je Ali Širazi, persijski pisac, došao na ideju da napravi malo veću lulu. Njegova ideja nije bila realizovana sve do 1560. godine, kada je Abdul Fat Gilani, napravio prvu nargilu, u Indiji. Nargila je postala veoma popularna, ali prvi duhan za nargilu se pojavljuje tek 1600. godine, u Persiji. Nije poznato šta se pušilo tokom vremena kada ovaj duhan nije postojao. Prateći cijelu situaciju, sin Abdul-Hakim, došao je na ideju da unapredi ideju svoga oca i da nargili doda vodu. Njegov cilj je bio da se duhan koji se puši, filtrira kroz vodu, očisti od svih neželjenih supstanci i tako “čist” dođe do pušača” – istakli su Elma i Zejd tokom svog izlaganja o historijatu nargile. 

Radionica je realizovana iz školske biblioteke Karađoz-begove medrese, a putem ZOOM aplikacije, te su je pratili učenici i profesori naše škole, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola iz Mostara, te predstavnici Pedagoškog zavoda Mostar.