Danas je, 3. aprila 2021. godine, Hor Karađoz-begove medrese realizovao predramazanski program za Bošnjake u Australiji.
Naime, program je održan online putem, a priređen je za džematlije džemata Adelaide, Južna Australija, u kojem je imam, hatib i muallim Rijad efendija Jazvin, diplomant Karađoz-begove medrese. Zahvaljujemo mu se na pozivu da naš hor bude dio jednog ovakvog programa.

Učenjem Kur’ana, mevludskih spjevova, ilahija i kasida, salavata i tekbira, članovi i članice Hora Karađoz-begove medrese unijeli su dašak domovine u srca Bošnjaka koji žive i rade u Australiji.
Kako Medresa ovih dana ispraća još jednu generaciju maturanata i maturantica, u ime 376. generacije obratio se maturant Imran Talić.

On je prenio Bošnjacima u Australiji selame kolektiva Karađoz-begove medrese, ali i podsjetio na dolazeće dane mubarek ramazana, poručivši da ih iskoriste u činjenju svekolikog dobra i izvršavanju ibadeta. Zahvalio je Bošnjacima u džematu Adelaide što su sve protekle godine bili uz Karađoz-begovu medresu i podržavali njen rad.

Nakon živog programa iz atrija Karađoz-begove medrese, koji je priredio Hor, vazi-nasihat je kazivao profesor Nazif Garib. 

“Polazeći od 105. ajeta sure El-Ma'ide naša je potreba i obaveza da brinemo o sebi kroz očuvanje vjerskih islamskih vrijednosti, a kroz očuvanje i izvršenje obaveza prema Allahu Uzvišenom, što podrazumijeva čuvanje propisanih namaza, posta, zekjata – za one koji su u stanju obaveze i hadžu jednom u životu, ali i kroz govor istine, poštenja, pravednosti, te ostavljanja svega zabranjenog poput alkohola, bluda, laži, ogovaranja, potvore.
Potom kroz izvršavanje obaveza prema samima sebi koje se ogledaju u brizi prema sebi i svome životu, tj. da budemo odgovorni prema Bogu Uzvišenom kroz izvršavanje svojih obaveza prema Njemu Uzvišenom, da čuvamo svoju čast i dostojanstvo, čuvamo svoje zdravlje,  čuvamo svoj ponos i brinemo o svojim najbližim.
Naše obaveze prema porodici ogledaju se kroz održavanje rodbinskih veza, tj. obilazak ili posjeċivanje rodbine, pomaganje onih kojima je među njima pomoċ potrebna“ – poručio je, između ostalog, u svom obraćanju, profesor Garib. 

Foto: Irfan Ćosić