U Karađoz-begovoj medresi je jučer, 3. marta 2021. godine, svečanim programom završen niz aktivnosti kojima su obilježeni Dan maternjeg jezika i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 

Program je održan u atriju naše škole, a učenici i profesori su ga pratili u svojim učionicama putem školskog razglasa, te su mogli uživati u ljepoti priče o maternjem jeziku i svojoj domovini.
Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, odlomak iz Kur'ana je proučila Selma Baralija, učenica drugog razreda naše škole, dok je o historijskom putu Bosne i Hercegovine i bitnosti obilježavanja ovakvih datuma govorio profesor Elmedin Ljevo. On je na kratak, ali veoma upečatljiv način, podsjetio na put Bosne i Hercegovine do sticanja nezavisnosti, te njene putanje od 1992. godine do danas. 
„Pjesmu o Bosni“ izvela je maturantica Sara Mezit. 

Povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Vijeće učenika Karađoz-begove medrese je raspisalo literarni i likovni konkurs na kojem su mogli učestvovati svi učenici naše škole, a Historijska sekcija je priredila kviz o poznavanju historije Bosne i Hercegovine. 

Rezultati i pobjednici kviza, ali i literarnog i likovnog konkursa, proglašeni su na ovom programu, te su novčanim i drugim nagradama, a koje je obezbijedio menadžment Karađoz-begove medrese, nagrađeni najbolji autori. 

Žiri za izbor najboljih autora literarnih i likovnih radova činili su profesori: Lejla Mušić, Harun Macić i Meadin Mrndžić. 

Najboljima na kvizu o poznavanju historije Bosne i Hercegovine pokazale su se sljedeće ekipe:
1. mjesto ekipa II B razreda (Ismir Topalović, Asja Selimić, Majra Selimović)
2. mjesto ekipa IV C razreda (Jasmina Vežić, Anis Sulejmanović, Dženan Čolić)
3. mjesto ekipa III C razreda (Muhamed Hodžić, Harun Zuhrić, Emin Podrug)

Nagrade za najbolje likovne radove dobili su:
1. mjesto Belma Serhatlija (IV B)
2. mjesto Merjem Novalić (III B)
3. mjesto Delila Osmanagić (I C)

Nagrade, kao najbolji autori literarnih radova, dobili su:
1. mjesto Tarik Buljubašić (IV C)
2. mjesto Amina Čolak (IV B)
3. mjesto Emrah Din Dželilović (III A) i Ajla Hamzić (I C)

Nagrade su uručili profesori: Harisa Ćukle, Elmedin Ljevo, Lejla Mušić, Harun Macić i Meadin Mrndžić.  

Čestitamo nagrađenim učenicima, a zahvaljujemo svima ostalima koji su slanjem svojih literarnih i likovnih radova dali doprinos ovogodišnjem konkursu Vijeća učenika Karađoz-begove medrese. 
 
Foto: Adin Junuzović