Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Mostaru je peti put obilježen u organizaciji škola koje djeluju na području Sjevernog logora, te uz učestvovanje Džemata “Zalik”. 
Doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma dali su učenici i profesori Osnovne škole "Zalik", Srednje medicinske škole Mostar, Druge gimnazije Mostar, Karađoz-begove medrese i Srednje tekstilne i poljoprivredne škole Mostar.

Oni su posjetili spomen-obilježja izgrađena na području Sjevernog logora poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, te ih se sjetili učenjem Fatihe. U okviru održanog programa priređen je i čas historije, kao podsjećanje na 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 

Čas historije održao je profesor Šerif Bojičić, a nakon čega su učenici posjetili i novoizgrađenu Pasarelu u Zaliku, te, visoko podignutih zastava Domovine, dali poseban doprinos obilježavanju njenog Dana nezavisnosti, šaljući jedinstvenu sliku sa samog ulaza u grad na Neretvi.

Učenike Karađoz-begove medrese je, kao i svih prethodnih godina, u ovim značajnim obilascima i obilježavanjima datuma iz historije Bosne i Hercegovine, predvodio profesor Elmedin Ljevo.