Prvi februar se od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba. Ustanovljen je na prijedlog studentice Nazme Khan iz New Yorka, koja je nakon 11. septembra 2001. godine, doživjela niz neugodnosti zbog svoje mahrame. 

U povodu Svjetskog dana hidžaba u Karađoz-begovoj medresi je u ponedjeljak, 1. februara 2021. godine, upriličen prigodan program. Lijepe povode i trenutke naše učenice, profesorice i odgajateljice željele su obilježiti na najbolji način, a kako bi to učenice ponijele u svojim medresanskim koferima kao najdraže uspomene… 

Ovaj događaj u našoj školi je nešto drugačiji od svih ostalih, posebno što ga organizuju svake godine maturantice sa razrednom odgajateljicom. Ove godine to su učinile maturantice 376. generacije, sa razrednom odgajateljicom magistricom Ilhamom Puce-Hondo. Program je realizovan kao TV-emisija o hidžabu, kroz koju su maturantice bile voditeljice i gošće, a govorile su svoje priče o hidžabu.

U sklopu ove aktivnosti urađen je i plakat o hidžabu, a prisutnim profesoricama i odgajateljicama darovane su ruže. 
Posebno emotivan trenutak za sve prisutne bio je kad se jedna učenica, u toku samog programa, izjasnila da će od tada, pa za cijeli njen život, hidžab biti njena kruna.

U okviru programa posebno su darovane učenice koje su se okrunile mahramom od 1. februara prošle godine do danas. Uz to, lijepim hedijama su darovane i sve prisutne učenice na ovom značajnom programu posvećenom kruni žene… 
Nakon programa upriličeno je kratko druženje, te čašćenje pripremljenim tortama specijalno za ovu lijepu priliku. 

Foto: Adin Junuzović