Access Microscholarship Program je dvogodišnji napredni kurs engleskog jezika koji je u našoj školi prisutan od 2008. godine. Odvija se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U sklopu Access programa bira se 20 najboljih učenika iz engleskog jezika – 10 djevojaka i 10 momaka – koji u toku ovog intenzivnog kursa unapređuju svoje znanje iz engleskog jezika, ali i uče biti korisni i savjesni građani i budući lideri.
Fokus učenja je na kulturno-historijskom nasljeđu SAD-a, a u sklopu toga i kulturi tolerancije, dijaloga i međusobnog uvažavanja. Aktivnosti su kreativne, interaktivne i vrlo raznolike.

Od marta 2020. godine u Karađoz-begovoj medresi sa radom počinje još jedan sličan program pod nazivom LEAD. Uprkos vanrednim okolnostima, izazvanim pandemijom virusa COVID-19, obje grupe marljivo su radile u proteklom periodu, putem online sesija ili aktivnosti uživo, uz poštivanje mjera uvedenih zbog pandemije.

Za organizaciju i vođenje ova dva prestižna obrazovna programa u našoj školi odgovorna je naša profesorica engleskog i njemačkog jezika, mr. Lejla Mezit.