U decembru je 1970. godine donesena rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se, od tada do danas, 18. decembar smatra Svjetskim danom arapskog jezika.

Arapski jezik je među šest službenih jezika organizacije Ujedinjenih nacija. Razlog proglašenja arapskog jezika kao svjetskog jeste što je ovaj jezik očuvao i raširio ljudsku civilizaciju i svjetsku kulturu. Svjetski dan arapskog jezika ove godine obilježen je diljem islamskog svijeta. 

Obilježavanje Dana arapskog jezika održano je i u Karađoz-begovoj medresi – školi čiji učenici arapski jezik izučavaju kao jedan od četiri jezika tokom svog medresanskog školovanja, ali i kroz kurseve koje im Medresa nudi zajedno sa Kulturnim centrum “Kralj Fahd”, te kroz Prevodilačku sekciju u našoj školi. 

Program povodom Svjetskog dana arapskog jezika održan je u atriju Karađoz-begove medrese, a shodno mjerama izdatim zbog pandemije korona virusa.  O značaju arapskog jezika govorio je profesor hafiz Aid Tulek, direktor naše škole. 

On je istakao značaj učenja i izučavanja arapskog jezika, te važnosti jezika na kojem je objavljen Časni Kur'an. Naveo je da Karađoz-begova medresa ima nekoliko učenika i učenica kojima je arapski jezik maternji, a upravo su ti učenici bili među onima koji su pripremili svečani program povodom Dana arapskog jezika u našoj školi, predvođeni magistrom Muhamedom Puriševićem. 

O priređenom programu magistar Muhamed Purišević je, nakon završetka samog programa, rekao: “Obilježavanje  Dana arapskog jezika u Karađoz begovoj medresi je u sklopu godišnjeg Plana i programa Aktiva jezikā. Te aktivnosti su usmjerene u pravcu organizovanja priredbe, kviza znanja i kaligrafskog iskaza. Realizatori ovih aktivnosti su učenici i učenice koji su prethodnih godina ostvarili značajane rezultate u spomenutim aktivnostima.”

Govoreći o značaju izučavanja arapskog jezika, mr. Purišević je istakao:
“Arapskom jeziku pripada značajno mjesto u razumijevanju poslanice islama. Stoga arapski jezik je njen ključ, a Kur'an trajni bedem vjerovanja. Samo primjenom savremenih metoda u podučavanju arapskog jezika u našim medresama možemo očekivati značajniji iskorak u pravcu približavanja duhu islama i riječi Kur'ana.”

Uz program održan u školskom atriju, naši učenici su prisustvovali i učestvovali na kvizu “Arapski jezik, kultura i običaji”, a koji je realizovao Kulturni centar “Kralj Fahd” u svojim prostorijama. 
Kao učesnici kviza bili su učenici naše škole koji pohađaju kurs arapskog jezika pred profesoricom Saudinom Husić-Ćenan, te su ostvarili zapažene rezultate.

Drugo mjesto osvojila je Jasmina Vežić, učenica četvrtog razreda Karađoz-begove medrese, dok je treće mjesto osvojio Abdullah Fazlibegović, učenik trećeg razreda naše škole. 

Čestitamo našim učenicima i profesorici Saudini Husić-Ćenan na ostvarenim rezultatima!