Danas je, 25. novembra 2020. godine, diljem naše domovine obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Različitim aktivnostima ovaj značajan datum obilježili su učenici i profesori Karađoz-begove medrese. Oni su upriličili šetnju Mostarom, te posjetili simbol Mostara – Stari most, gdje su na platou ispod Starog mogli poslušati kazivanje o Domovini od strane profesora Elmedina Ljeve. 

Profesor Ljevo, inače profesor Historije u Karađoz-begovoj medresi, učenicima je kroz kratko, ali upečatljivo predavanje ukazao na historijski put Bosne i Hercegovine. 

„U Mrkonjić Gradu je na današnji dan, 25. novembra 1943. godine, delegacija ZAVNOBiH-a, na svom prvom zasjedanju, donijela odluku da se Bosni i Hercegovini vrati državnost koju je imala prije dolaska Osmanlija. Stoga mi danas obilježavamo taj datum i to je, ustvari, jedan od najvažnijih datuma za našu domovinu i za nas. U ime kolektiva škole koju pohađate – Karađoz-begove medrese, čestitam vam, dragi učenici, Dan državnosti Bosne i Hercegovine“ – rekao je, između ostalog, profesor Ljevo. 

Nakon kazivanja o Domovini, recital „Zapis o zemlji“, Mehmedalije Maka Dizdara, govorio je profesor Meadin Mrndžić, a učenici su potom posjetili Šehitluke, gdje su proučili određeni kur'anski odlomak, te Fatihu pred duše najboljih sinova Bosne i Hercegovine – plemenitih šehida. 

Nakon obilaska Mostara sa učenicima, upriličen je obilazak i sa učenicama naše škole, koje su, također, mogle čuti kazivanje o Domovini i njenom historijskom putu, te obići znamenitosti Mostara i podsjetiti se na značajnost 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine. 

I učenici i učenice Karađoz-begove medrese su učestvovali u specijalnom cjelodnevnom programu Hayat TV-a, a koji je bio posvećen obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine. 

Poštujući sve epidemiološke mjere, realizovali su aktivnosti predviđene za Dan državnosti Domovine, te bili učenici i učenice jedine škole koja je danas na ovakav način, visoko podignutih zastava, obilježila ovaj značajan datum. 

Gostovanje u programu Hayat TV-a: 

Foto: Adin Junuzović