U toku mjeseca rebiu-l-evvela već četvrtu godinu zaredom Karađoz-begova medresa priređuje ciklus predavanja o Muhammedu, a.s. Ciklus predavanja održava se pod nazivom „Poslanik, a.s., u priči“, svakog četvrtka mjeseca rebiu-l-evvela.  Predavanja su održana i ovog četvrtka, 29. oktobra 2020. godine, i to na 12. rebiu-l-evvel 1442. hidžretske godine. 

Predavanje za učenice naše škole koje borave u Internatu održano je u atriju Medrese, a o Muhamedu, a.s., kroz primjere iz njegovog života, govorila je profesorica Selvedina Šehić-Maksumić. 

“Hvala Allahu da smo dočekali i ovaj rebiu-l-evvel, u kojem oživljavamo ponovo sjećanje i produbljujemo našu ljubav prema miljeniku Muhammedu, s.a.v.s., prema najboljem čovjeku koji je hodio ovim dunjalukom, prema čovjeku kojeg milioni vole i slijede i za kojeg se nadamo da će nam biti šefadžija na Sudnjem danu” – rekla je profesorica Šehić-Maksumić. 

Predavanje o Poslaniku, a.s., upotpunjeno je i kasidom o najplemenitijem biću koje je zemljom hodilo, a proučile su je maturantice Adna Hodžić i Lamija Šehić.

Predavanje za učenike koji borave u Internatu održano je u mesdžidu Internata, a predavanje je održao profesor Nazif Garib.
Profesor Garib je zapravo kroz pripremljenu prezentaciju sa biografskim podacima iz života Muhammeda, a.s., ali i podacima o Poslanikovoj džamiji, na jedan poseban način govorio o našem plemenitom uzoru. 

 “Muhammed, a.s., je doživio sve ono što je doživio bilo ko od nas ili od naših bližih. Bio je u teškim iskuenjima, bio je u siromaštvu, preživio progone, ostao bez svog evlada i od njegove djece samo ga je hazreti Fatima nadživjela” – poručio je profesor Garib. 

Kasidu o Poslaniku, a.s., izveli su članovi Hora Karađoz-begove medrese: Ali Alić, Izudin Dilaver, Harun Zuhrić, Tarik Karalić i Bakir Đonlagić. 

Foto: Adin Junuzović