U toku mjeseca rebiu-l-evvela već četvrtu godinu zaredom Karađoz-begova medresa priređuje ciklus predavanja o Muhammedu, a.s. Ciklus predavanja održava se pod nazivom „Poslanik, a.s., u priči“, svakog četvrtka mjeseca rebiu-l-evvela. Navedeni ciklus predavanja za ovogodišnji rebiu-l-evvel otpočeo je 22. oktobra 2020. godine, a prvo predavanje realizovano je shodno mjerama vezanim za virus COVID-19. 

Predavanje za učenice naše škole koje borave u Internatu održano je u atriju Medrese, a o Muhamedu, a.s., govorila je profesorica Ramiza Bandić-Kafadar. 

„Poslanikove riječi i njegove upute sabrane su u mnogim hadiskim zbirkama i ashabi koji su ga pratili tokom njegove poslaničke misije i tokom njegovog života, pa i oni koji su prijateljevali s njim i prije njegovog poslanstva, o Poslaniku su ispričali sve – sve ono što je on bio i što je činilo njegov život. Zato danas imamo dostupne sve detalje iz života Muhammeda, a.s., i na nama je da ih proučavamo i da se njima vodimo kroz svakodnevni život“ – istakla je profesorica Bandić-Kafadar. 

Predavanje o Poslaniku, a.s., upotpunjeno je i kasidom o najplemenitijem biću koje je zemljom hodilo, a proučile su je maturantice Adna Hodžić i Lamija Šehić.

Predavanje za učenike koji borave u Internatu održano je u mesdžidu Internata, a predavanje je održao profesor Suljo Cikotić. 

„Neizmjerna je čast i zadovoljstvo da se družimo sa Poslanikom, s.a.v.s. Neizmjerno je zadovoljstvo da se u ovom lijepom ambijentu našeg mesdžida možemo družiti kroz kazivanje o Muhammedu, a.s. On je bio najbolje biće koje je kročilo ili hodilo zemaljskom kuglom. On je Poslanik islama. Poslanik milosti. On je pečat poslanstva. Sa njim je upotpunjena objava od Allaha, dž.š. Od njega učimo i naučavamo njegov sunnet, kako bismo ga uklopili u naš svakodnevni život“ – rekao je profesor Cikotić. 

Kasidu o Poslaniku, a.s., izveli su članovi Hora Karađoz-begove medrese: Ali Alić, Izudin Dilaver, Harun Zuhrić, Tarik Karalić i Bakir Đonlagić. 

Foto: Adin Junuzović