U džematu „Kočine-Masline“, koji djeluje na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar, u subotu, 3. oktobra 2020. godine, organizovana je svečanost promocije novog čuvara Allahove Knjige. U hafizu Časnog Kur'ana promovisana je hafiza Lejla Marić, diplomantica 375. generacije Karađoz-begove medrese. 

Selame i riječi dobrodošlice na početku svečanosti svim prisutnim iskazao je mr. Dino efendija Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar. 

„Danas je poseban dan za našu hafizu, za njene roditelje, za njenog mektebskog muallima Muhjudin efendiju Bećoju koji je vrijedno radio sve ove protekle godine, te za Karađoz-begovu medresu čija je hafiza diplomantica i gdje je uspješno naučila Kur'an napamet. Stoga, želim čestitati svima onima koji su doprinijeli u ovome procesu da danas imamo ovaj poseban dan za ovaj džemat, za Medžlis, za cijelu Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini“ – rekao je magistar Maksumić. 

Hafiza Lejla Marić je 20. hafiz Karađoz-begove medrese, odnosno četvrti učenik općenito koji je Kur'an napamet naučio tokom medresanskog školovanja. Zato je ova svečanost bila posebna radost za kolektiv Karađoz-begove medrese.

„Allahova Knjiga je milost i uputa čovječanstvu. Ona nije ništa što je teško, već nešto što ispunjuje ljudske duše i ljudska srca, te ih vodi pravom putu i činjenju dobrih djela. Prije 5 godina u ovoj džamiji  imali smo hafisku dovu hafizu Jusufu Bećoji, koji je bio 13. hafiz Karađoz-begove medrese, a evo danas promovišemo 20. hafiza naše škole. To je dokaz da mi svake godine na ovim prostorima imamo po dva nova hafiza što je veliki uspjeh svih institucija Islamske zajednice ovdje u Mostaru i na to trebamo biti posebno ponosni. Ja se nadam da će ova hafiska dova biti motiv i podstrek našim učenicima iz mekteba i Medrese da krenu Lejlinim putem i da, akoBogda, imamo još hafiskih dova u budućnosti, a posebno mislim na naše učenike iz Medrese koji dolaze iz hafizine bliske porodice“ – poručio je profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru. 

Institucije Islamske zajednice u Mostaru ulažu posebne napore da Mostaru, kao prijašnjem centru znanja i nauke, vrate nekadašnji sjaj i ljepotu. Rad sa mladima na polju Kur'ana i promocije novih hafiza na ovom području bivaju ohrabrenjem na tom putu. 

„Naša nova hafiza je jedno tiho, mirno, radino biće, predano i posvećeno radu, a kruna toga rada je upravo ova titula hafize do koje je došla svojom predanošću i marljivošću. Prvenstveno je podršku dobila u porodici koja je podržava u onome što radi i koja će je podržavati, te je u jednom takvom pozitivnom ambijentu stasala i išla stazama nauke, stjecanja znanja i došla do ovog postignuća – hafize Časnog Kur'ana“ – rekao je mr. Salem efendija Dedović, muftija mostarski. 

Govoreći o faktorima koji utječu na postizanje određenog uspjeha, odnosno ističući sve segmente koji doprinose uspjehu, Muftija mostarski je kazao: 
„Tome svemu garancija jesu i određeni faktori, a na koje treba ukazati. Najprije su to mekteb i muallim, njegov predan rad i trud koji je uložen da iz ovog mekteba izlaze djeca koja su i poslije nastavila da se usavršavaju i koja su svoj naukovni put nastavila u Karađoz-begovoj medresi. Dalje će ih put voditi kamo će ih voditi i kuda to oni budu željeli, a koju god nauku hafiza bude odabrala, ona sa sobom nosi najljepše svjetlo, a to je Časni Kur'an. Ovo sve govori o jednom kontinuitetu u koji su povezani i mekteb i Medžlis i Medresa i Muftijstvo i Centar za učenje Kur'ana.“ 

Hafiskoj dovi prisustvovao je i veliki broj hafiza, te su učenjem kur'anskih odlomaka dali posebnu dimenziju ovom velikom i značajnom događaju u Mostaru. Učenjem Kur'ana prisutne su počastili hafizi: Aid Tulek, Armin Abaza, Jusuf Bećoja, Nezir Šarić, Abdullah Tabaković, Mahir Kevrić i Kasim Čelenka. 
Hafisku dovu proučio je profesor kurra-hafiz Armin Abaza, odnosno muhaffiz hafize Lejle Marić, a kojem je ovo jedanaesti kandidat kojeg je on pripremao i koji je uspješno položio hifz pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Hafisku diplomu hafizi Lejli Marić uručio je prof. dr. Ismet Bušatlić, izaslanik Reisu-l-uleme na ovoj svečanosti. 

„Pozivom da danas budem ovdje i da uručim hafisku diplomu novoj hafizi, učinjena mi je velika čast. Obradovalo me je, kao i sve vas, da je ovaj narod, koji je u trenutku kakvom jest, dobio novu snagu. A od onog trenutka, kada je Uzvišeni u 15. stoljeću učinio Kur'an proljećem srca naših predaka, od tada do danas bilo je Bošnjakinja koje su učile Kur'an, naučavale Kur'anu, prepisivale Kur'an, uvakufljavale Kur'an, ostavljale vakufe da se Kur'an uči i Kur'an tumačile. I ovaj čin promoviranja hafize je potvrda da to traje do danas. I kada Bošnjak položi hifz, to je, u svakom slučaju, i u svakom mjestu, veliki događaj. Kada to uradi Bošnjakinja, onda je to povijesni čin. To je korak u budućnost, u lijepu budućnost“ – istakao je prof. dr. Ismet Bušatlić. 

Hafiza Lejla Marić rođena je 12. augusta 2001. godine u Mostaru. Kćerka je Zijada i Mersije. Završila Osnovnu školu „Mustafa Ejubović – Šejh Jujo“, a nakon toga upisala i kao Učenica generacije, 2020. godine, završila Karađoz-begovu medresu u Mostaru. 

Dvadeseti je hafiz Karađoz-begove medrese, a četvrti koji je hifz završio tokom medresanskog školovanja. Kada su u pitanju konkretno učenice, hafiza Lejla je druga učenica koja se okrunila titulom hafize dok je još bila u školskim klupama najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

Hifz počinje učiti još tokom pohađanja osnovne škole, pred kurra-hafizom Arminom Abazom, u okviru Centra za učenje Kur'ana Mostar, te pred istim muhaffizom okončava učenje hifza u četvrtom razredu Karađoz-begove medrese. 

Hifz je pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini polagala u periodu od 7. septembra do 21. septembra 2020. godine, te je uspješnim polaganjem stekla titulu hafize Časnog Kur'ana. 

Foto: Adin Junuzović