U mesdžidu Internata Karađoz-begove medrese jučer je, 2. oktobra 2020. godine, klanjan džuma-namaz, a predvodio ga je i hutbu održao profesor Nazif efendija Garib. 

Svoje kazivanje u okviru hutbe profesor Garib posvetio je primjerima iz života ashabā, podstičući prisutne džematlije da se oplemene porukama i poukama iz života drugova Poslanika, s.a.v.s., i koliko je moguće sprovedu ih u svom svakodnevnom životu. 

„U današnjoj hutbi podsjetit ću na nekoliko primjera iz života ashaba. Poslanik, a.s., je rekao: 'Slijedite praksu mojih ashaba, za kojim god se povedete na pravi put ćete da izađete.' A shodno tome, i sebe i vas ću podsjetiti na primjere ashaba koji mogu biti podsticaj i svima nama u životu“ – rekao je profesor Garib. 

Kroz navođenje primjera iz života ashabā, profesor Garib je podsjetio i na pokornost Allahu, dž.š., te istakao da to treba biti naša svakodnevnica, kao i zahvalnost Gospodaru na svim blagodatima kojima nas daruje u životu. 

„Mubarek petak ima jedan trenutak u kojem se prima dova, pa je i ovo prilika, da na kraju ove hutbe, zamolimo Uzvišenog za proviđenje iz ovog našeg stanja“ – poručio je profesor Garib.