U sklopu odgojnog rada učenici prvog razreda sproveli su aktivnost tradicionalna šetnja gradom Mostarom, odnosno edukativnu ekskurziju gradom u koji su došli kako bi u vakufu Karađoz-begovom stjecali znanje i jačali svoj iman.

U okviru te aktivnosti, predvođeni razrednim odgajateljima profesorima Suadom Mujakićem i Saudinom Husić-Ćenan, posjetili su određene znamenitosti grada na Neretvi i upoznali se sa njihovom historijskom pozadinom. 

Obišli su i prvu zgradu Karađoz-begove medrese, koju je iz dobara svojih, sagradio čuveni i najveći vakif Hercegovine – Karađoz-beg, koja se nalazi uz istoimenu džamiju u samom centru grada. Tradicionalna šetnja nije mogla proći bez posjete Starom mostu, simbolu Mostara, a ona je izazvala poseban osjećaj među učenicima.

Nakon obilazaka znamenitosti Mostara učenici su, zajedno sa svojim razrednim odgajateljima, upriličili kraće druženje uz sladoled nadomak Starog mosta. 

Molimo Uzvišenog da novoj generaciji, 379. po redu, školovanje u Karađoz-begovoj medresi bude uspješno i hairli u svakom smislu!