Nova školska godina je u većini odgojno-obrazovnih institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini otpočela 1. septembra 2020. godine, kada se, online putem ili u školskim klupama, krenulo u poučavanje generacijā učenika bh. medresa. 

Od ove školske godine dosadašnjim osnovanim medresama od strane Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pridružila se i Medresa “Reis Ibrahim efendija Maglajlić” koja je otpočela sa radom u gradu Banja Luka. 
Sa 22 učenika krenula je utirati puteve znanja i unositi svjetlo u život Bošnjaka koji žive na svojoj djedovini u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Na putu stjecanja znanja prvu generaciju, kao profesorica Bosanskog jezika i književnosti, prati Ilma Bešić – Crnkić, diplomantica 368. generacije Karađoz-begove medrese. 

“Sa ponosom se predstavljam kao diplomantica Karađoz-begove medrese, a uz to mi je čast i ponos što sam dio kolektiva novootvorene medrese ‘Reis Ibrahim efendija Maglajlić’. Medresa je škola koja uči, odgaja, osposobljava za život i rad. Uči nas da, gdje god bili i kakvim god se poslom bavili, budemo ponosni nosioci svoje vjere i nacije” – kaže u razgovoru naša diplomantica. 

Osvrćući se na prve dane poučavanja u Medresi “Reis Ibrahim efendija Maglajlić” i susret sa prvim softama te škole, istakla je da je vladalo veliko uzbuđenje, kako među profesorima, tako i među učenicima.

“Ove godine su prve školske dane sa radošću i uzbuđenjem dočekali i učenici i profesori banjalučke medrese, sretni što je i u ovom kraju domovine ponovo zasjalo takvo svjetlo pouke. Sve naše medrese su jedna cjelina jer radimo na istom cilju da osposobimo našu omladinu na dostojan i produktivan način života u okviru islamskih načela” – govori Ilma Bešić-Crnkić. 

Naša sagovornica poručuje da je u radu naših medresa itekako bitan segment međusobna saradnja profesora i učenika, te da to treba biti put naših medresa i u budućnosti.

“Radujem se saradnji sa drugim medresama, a posebno sa onom za koju me vežu najljepše uspomene – Karađoz-begovom medresom u Mostaru” – poručila je za kraj našeg razgovora profesorica Ilma Bešić-Crnkić.