Jutros je, 31. jula 2020. godine, nakon klanjanja bajram-namaza, u dvorištu Karađoz-begove medrese žrtvovan kurban pred dušu Muhamed-bega Karađoza, najvećeg vakifa Hercegovine, čije ime i nosi Karađoz-begova medresa, a koju je osnovao davne 1557. godine u Mostaru. 

Žrtvovanju kurbana prisustvovao je prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, mr. Džafer Alić, predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar, mr. Dino Maksumić, glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar,  prof. Suljo Cikotić, pomoćnik direktora Karađoz-begove medrese za Internat, te predstavnici političkih stranaka u Gradu Mostaru. 

Tim činom željelo se sačuvati sjećanje na velikana bošnjačke prošlosti, kako bi se taj emanet prenio i na buduće generacije, u nadi da će i one sačuvati sjećanje na najvećeg vakifa Hercegovine, ali i druge vakife Karađoz-begove medrese i naših prostora. 

Kurban je žrtvovan u sklopu akcije „Kurban za Karađoz-begovu medresu“, koja se nastavlja i tokom dana Kurban-bajrama, a u kojima će uslijediti predaja kurbanskog mesa uplatiocima kurbana na njihove kućne adrese i podjela bajramske radosti sa uposlenicima naše škole.

Karađoz-begova medresa zahvaljuje svim uplatiocima što su podržali akciju „Kurban za Karađoz-begovu medresu“, uz dovu Uzvišenom da žrtvovani kurbani budu njihovo svjetlo na Sudnjem danu!
Uz dovu, Medresa upućuje i svoju bajramsku čestitku: Bajram šerif mubarek olsun!