U Potočarima se sutra, 11. jula 2020. godine, obilježava 25. godišnjica od genocida u Srebrenici i klanja dženaza-namaz za još 9 žrtava srebreničkog genocida. 

Ono što je prethodilo obilježavanju i ove godišnjice jeste „Marš mira“, kojim se prisjeća pređenog puta i pokušaja Srebreničana da se domognu slobodne teritorije tih bolnih ratnih godina.

Kao i prethodnih godina i ove su naši učenici i diplomanti bili učesnici „Marša mira“, želeći i na taj način saosjećati sa preživjelim Srebreničanima, koji su izgubili svoje najmilije u genocidu koji je izvršen nad njima. Jedan od učesnika ovogodišnjeg „Marša mira“ bio je i Bakir Rahimić, učenik Karađoz-begove medrese. 

On je, zajedno sa svojim Mostarcima, članovima Sportskog udruženja “Mahala”, kao i sa ostalim učesnicima, prešao cjelokupnu stazu tog zahtjevnog puta, te u vremenu pred džuma-namaz pristigao u Srebrenicu, gdje je zajednički u Šehidskoj džamiji obavljen džuma-namaz. 
Zbog čega je Bakir krenuo na jedno ovakvo putovanje i kako je protekao cjelokupan put, govori on sam:
“Odlučio sam se da pođem na ovaj Marš jer se kroz njega prisjećamo onoga što se desilo u prošlosti našem narodu i našoj državi i na taj način čuvamo ta dešavanja od zaborava. A narod koji zaboravi svoju historiju, ista će mu se ponoviti. Na Maršu, barem približno, mogu osjetiti kako je bilo bježati spašavajući živu glavu, iako su muke u ratu bile mnogo veće.”

Ono što je Bakir uočio tokom “Marša mira” jeste da sve više mladih kreće na ovaj put sjećanja. 

“Ove godine je, za razliku od prošle, bilo malo više omladine na Maršu. Posebno je važno da mladi, oni koji nisu proživjeli strahote rata, spoznaju zašto je toliko bitno pričati, slušati i učiti o svemu što se desilo u agresiji na našu domovinu” – rekao je Bakir. 

Nakon pređenog puta i dolaska u Memorijalni centar, u Potočare, Bakir poručuje:
“Mislim da je bitno da svi mladi odu barem jednom na ‘Marš mira’ i tako se na mjestu događaja približno upoznaju o strahotama kroz koje su prošli Bošnjaci u prošlom ratu, jer samo tako nikada nećemo dozvoliti da se zaboravi šta se desilo u Potočarima, u Srebrenici i drugim našim bh. gradovima.”