Karađoz-begova medresa je u četvrtak, 4. juna 2020. godine, realizovala online „Vikend u Karađoz-begovoj medresi“ – manifestaciju koju je godinama priređivala u svojim prostorijama sa prisustvom učenika devetih razreda osnovnih škola. 

Zbog pandemije korona virusa ove godine nije bila u mogućnosti realizovati navedenu manifestaciju uz prisustvo učenika devetih razreda, pa im je ponudila online „Vikend u Karađoz-begovoj medresi“, kako bi se mogli detaljnije upoznat sa radom, djelovanjem i aktivnostima najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini, a druge po starini u našoj domovini. 

Priređeni program emitovan je uživo putem zvanične Facebook stranice Karađoz-begova medresa (official), a otvoren je učenjem odlomka Kur'ana od strane hafiza Jusuf efendije Bećoje, diplomanta 366. generacije Karađoz-begove medrese. 

Kako Karađoz-begova medresa ostavlja poseban trag u srcima njenih učenika i diplomanata, priređenom programu rado su se odazvali učenici i diplomanti Medrese, te su izveli cjelokupan program. 

Svoja obraćanja učenicima devetih razreda osnovnih škola imali su profesor Suljo Cikotić, pomoćnik direktora za Internat Karađoz-begove medrese, ujedno i roditelj troje medresanskih diplomanata i učenika, Nejla Šišić, diplomantica 371. generacije, te profesorica Harisa Ćukle, diplomantica 355. generacije i pedagogica u Karađoz-begovoj medresi, koja je pojasnila sve detalje vezane za upis nove generacije softa, ali i govorila o uspjesima učenika Medrese na mnogobrojnim takmičenjima. 

„Od svog osnivanja, 1557. godine, do danas, Karađoz-begova medresa je bila, možemo slobodno reći, elitna škola kroz vijekove. Ono što Karađoz-begova medresa nudi danas jeste obrazovni, ali i odgojni proces, kao i mnoštvo vannastavnih aktivnosti. I kao roditelj troje djece koji su vezani za ovu školu potvrđujem da je Karađoz-begova medresa elitna škola i ono što ova škola nudi jeste da njeni diplomanti mogu upisati bilo koji fakultet, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu“ – rekao je profesor Suljo Cikotić. 

U svojoj poruci koju je kazala u okviru online „Vikenda u Karađoz-begovoj medresi“, diplomantica Nejla Šišić je naglasila: „Ono najvrednije što sam, pored znanja i odgoja, ponijela iz Karađoz-begove medrese jeste – prijateljstvo. Medresa je svima nama postala druga porodica, porodica iz koje sam ponijela ono što će mi ostati u sjećanju za cijeli život.“

Program je upotpunjen medresanskim ilahijama i kasidama koje su te junske noći izvodili diplomanti: Ensar Vila, Arnel Demirović, Nedim Hondo, Omer Avdić, Nihad Đulić, ali i Tarik Ćorić, te Adnan Pajević, prijatelji Karađoz-begove medrese. 

Tokom programa su istaknuti detalji oko samog upisa nove generacije softa, ali i uspjesi učenika Medrese koje postižu na različitim takmičenjima. 

„Ja bih rekla da su medrese u Bosni i Hercegovini posebno bogate jer njihovi učenici imaju priliku da se takmiče na različitim takmičenjima na nivou gradova, kantona, na federalnim i državnim takmičenjima, međunarodnim takmičenjima i takmičenjima koja organizuje Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U proteklom periodu Karađoz-begova medresa je zabilježila vrijedne rezultate na različitim takmičenjima i različitim poljima. Ono što se Medresa trudi uraditi jeste razviti kod učenika taj timski duh, da vrijedno rade i da se trude razviti svoje sposobnosti na različitim poljima djelovanja. Tako su spremni za upis na bilo koji fakultet, ali i spremni suočiti se sa različitim izazovima koji ih čekaju u životu“- poručila je profesorica Harisa Ćukle. 

Moderator programa bio je Meadin Mrndžić, diplomant 359. generacije i profesor u Karađoz-begovoj medresi, koji je na kraju programa posebnom porukom pozvao učenike devetih razreda da upišu Karađoz-begovu medresu: „Sve ono što nađete u drugim školama, naći ćete i u Karađoz-begovoj medresi, a ono što nađete u Karađoz-begovoj medresi, nećete naći u drugim školama. Zato, neka vaš izbor bude Karađoz-begova medresa u Mostaru.“

Zahvaljujemo svima onima koji su dali doprinos pri realizaciji online "Vikenda u Karađoz-begovoj medresi" - našim diplomantima, učenicima i profesorima! 

Tekst je objavljen i na portalu Preporod.com: https://www.preporod.info/bs/article/17272/u-mostaru-prireden-online-vikend-u-karadoz-begovoj-medresi

Foto: Adin Junuzović