Ramazan 1441. hidžretske godine je iza nas. Poseban i drugačiji u svakom smislu. Porodični. Kućni. Domovi učenika i profesora Karađoz-begove medrese odisali su džematskim aktivnostima – obavljanjem dnevnih namaza, zajedničkim klanjanjem teravih-namaza, zajedničkim mukabelama, podučavanjem arapskog pisma i učenja Kur'ana, te raznim drugim ramazanskim aktivnostima. 

Učenici Karađoz-begove medrese su iskoristili ramazan da urade određene projekte kojima će pomoći i drugima, ali i da u svojim džematima, kada su to prilike dozvolile, budu ramazanski imami. 

Ramazansku praksu na području Medžlisa Islamske zajednice Konjic, u džematima „Gornje Polje“, „Studenčica“ i „Idbar“ obavljali su Adis Halilović, Rijad Kovačević i Irfan Ćosić, dok je ispomoć imamu u svom džematu „Šatorovići – Repino Brdo“ Medžlisa Islamske zajednice Brčko, bio Muhamed Arifović, a sve učenici trećeg razreda Karađoz-begove medrese. Ramazansku praksu u džematima „Rabina“ i „Žulja“, Medžlisa Islamske zajednice Mostar, obavljao je Jusuf Mičijević, učenik drugog razreda Karađoz-begove medrese. 

O obavljanju ramazanske prakse u svom džematu, učenik Adis Halilović kaže:
„Bilo mi je veliko zadovoljstvo obavljati ramazansku praksu u svom džematu, ali i jedno posebno iskustvo. Neobično u svakom smislu. No, sa ushićenjem sam izvršavao svoje obaveze i trudio se da budem džematu na usluzi tokom ovog mubarek mjeseca.“ 

Ono gdje je bila posebnost obavljati i predvoditi namaze svim učenicima Karađoz-begove medrese jesu upravo njihovi domovi. Praksa u vlastitom domu budila je poseban osjećaj, jer su mnogi tokom medresanskog školovanja bili raspoređeni u različitim džematima diljem Bosne i Hercegovine, pa nisu imali priliku da iza sebe u saffu tokom ramazana imaju članove svoje porodice. Ovaj ramazan im je donio i tu priliku. 

Mnogobrojni učenici i učenice bili su i društveno aktivni i korisni, pomažući u realizaciji humanitarnih aktivnosti u svojim džematima i omladinskim udruženjima. Na taj način ramazan su učinili drugačijim i ljepšim svojim komšijama, sugrađanima. 

Pored obavljanja ramazanske prakse, učenik Jusuf Mičijević je deset osoba podučio arapskom pismu i uveo ih u Kur'an. Bilo je to podučavanje online putem, ali korisno za one koji su se javili na njegov poziv koji je objavio na društvenim mrežama. Riječi pohvale za tu gestu od strane podučenih nisu izostale, a Jusuf o tome kaže:

„Ideja se javila zbog nedostatka obaveza tokom pandemije korona virusa, a pošto sam maloljetan i nisam mogao izlaziti iz kuće, htio sam na ovaj način – podučavajući druge arapskom pismu, iskoristiti vrijeme, ali i zaraditi koje dobro djelo, nadam se, uz Božiju pomoć. Osjećam se predivno kada dobijem poruke mojih vršnjaka, ali i pojedinih starijih osoba koje sam online podučavao, a koji su presretni jer su naučili arapsko pismo. Zaista čovjek osjeća neko zadovoljstvo kada radi nešto iskreno i bez potrebe da to materijalizuje, osim što se nada Allahovom zadovoljstvu. I sada sam u kontaktu sa osobama koje sam podučio arapskom pismu – vježbamo učenje Kur'ana i tedžvid.“

Ramazanske aktivnosti u svom džematu „Skroze“, Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići, sprovodio je i Midhat Šabanović, učenik drugog razreda Karađoz-begove medrese, učeći i mukabelu, te dajući i džematlijama koji su tek savladali kur'ansko pismo da vježbaju učenje Časnog Kur'ana. Slične aktivnosti imao je i učenik trećeg razreda Abdullah Džeko, koji je učio kućnu mukabelu, te sa braćom i sestrama organizovao učenje napamet određenih hadisa. 

Pored svih navedenih ramazanskih aktivnosti i članovi Novinarske sekcije vrijedno su radili, pa su tokom ramazana pripremili bogat program koji je bio posvećen dolasku ramazana, Lejletu-l-bedru i Lejletu-l-kadru, te su putem zvaničnih stranica Karađoz-begove medrese uljepšali ramazan mnogim ljudima. Realizaciju ramazanskog programa pomogli su svojim vazovima, ilahijama i kasidama, dovama, učenjem Kur'ana diplomanti Medrese razasuti diljem svijeta. 

Iako ovog ramazana profesori Karađoz-begove medrese, zbog pandemije korona virusa, nisu mogli obilaziti medžlise Muftijstva mostarskog, oni su dali doprinos ramazanskim aktivnostima u Mostaru, ali i ramazanskom programu RTV „BIR“. 

Naime, profesori i profesorice stručnih predmeta u Karađoz-begovoj medresi učili su mukabelu u Karađoz-begovoj džamiji i tumačili džuzeve Kur'ana, a što je u okviru ramazanskog programa emitovala RTV „BIR“. Bili su to lijepi i sadržajni tefsiri džuzeva Časnog Kur'ana koje su tumačili profesori: hafiz Emin Tucović, hafiz Aid Tulek, hafiza Lejla Boškailo, Suad Mujakić, Smajo Čolaković, Muhamed Purišević, Suljo Cikotić i Šefko Tinjak. 

Uz tumačenje Kur'ana, gledaoce su okrijepili i ramazanskim dovama i kazivanjima, te time doprinijeli da i ovaj mubarek ramazan bude istinska radost svima. 

Tekst je objavljen i na portalu Preporod.info: https://www.preporod.info/bs/article/16963/ramazan-u-porodici-karadoz-begovoj