U rubrici „Riječ roditelja“ razgovaramo određenim povodima sa roditeljima naših učenika i prenosimo razmišljanja o školi koju pohađaju njihova djeca. Ovog puta razgovaramo sa Almom Hadžić, voditeljicom RTV „BIR“ – Radio-televizije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Alma je majka dvije kćerke koje su završile jednu od bh. medresa, te sina koji pohađa Karađoz-begovu medresu. Ona je neko ko nije završio medresu, a svesrdno je preporučuje drugima. Gaji posebnu ljubav prema medresi kao školi koja mladima nudi i odgoj i obrazovanje. 

Radeći u medijima Alma je neko ko svakodnevno promoviše i prezentuje rad i djelovanje Karađoz-begove medrese u Mostaru. Ono što naša škola radi itekako nađe prostor u eteru „BIR-a“, upravo i ponajviše zahvaljujući Almi Hadžić. 

KBM: Esselamu alejkum. Ramazan mubarek olsun i hvala za ovaj razgovor!

ALMA HADŽIĆ: Alejkumu selam. Allah razi olsun! Najljepši ramazanski uspjeh Vam želim!

KBM: Alma, medresa je škola prema kojoj gajite posebnu ljubav i osjećanja. Mnogi članovi vaše šire porodice su završili neku od bh. medresa. Vaš muž i djeca također. I sin je na tom putu. Šta je to u medresi, pa je svesrdno preporučujete drugima?

ALMA HADŽIĆ: Prva pomisao je sigurnost. Ogleda se u tome da imam povjerenje da je to okruženje koje će djeci pružiti okvire da se u burnom periodu mladosti ne izgube. Uz dužno poštovanje drugih srednjoškolskih ustanova u našoj zemlji koje svakako pružaju kvalitetno obrazovanje, segment odgoja koji je bitan i u periodu mladosti čini mi se nije najbolje pozicioniran.  Ambijent u kojem se vodi računa o namazu, obraća pažnja na ponašanje i postupke djece, može se korigovati ukoliko se primijeti neko posrnuće. To je meni kao roditelju prva odrednica. Mislim da sâm roditelj u ovim vremenima ne može postići punu svoju zadaću bez bliske saradnje sa školom.

KBM: Posmatrajući rad bh. medresa iz perspektive nekog ko radi u medijima, ko svakodnevno prati medresanske aktivnosti, ali gledajući to i sa strane vas kao roditelja, zbog čega biste preporučili ovu školu roditeljima učenika koji ove godine završavaju deveti razred, a i samim tim učenicima? 

ALMA HADŽIĆ: Teško je davati savjete i preporuke, a kada se to radi jedino je validno činiti to iz ličnog iskustva. Moja perspektiva je bila utemeljena na iskustvu bliskih ljudi koji su završili medresu. Smatram da je to što su završili medresu bilo značajno za njihovo formiranje i ono što su dalje kroz život pronosili.

Šta bih drugo mogla poželjeti za svoju djecu od toga? Naravno, treba voditi računa da se dijete treba pripremiti za medresu.  Ne bih savjetovala da roditelji insistiraju da se djeca upišu u medresu samo da bi ih u medresi „neko uredio“. Jer, do upisa u medresu roditelji su trebali mnogo toga uraditi na odgoju. Naravno, prirode su različite.  U periodu školovanja u medresi djeca se formiraju u ličnosti, stvaraju karaktere i osobine ličnosti koje će ih kasnje odrediti kao ljude u životu.

Roditelj treba prihvatititi da će u tom procesu biti iskušenja. Ali, ne treba se razočarati u dijete, nego nastojati, ako se primijeti neka loša pojava, raditi sa školom i profesorima da se to promijeni. Ako su roditelji i djeca spremni na taj put, ja bih im srdačno preporučila medresu.

KBM: Vi sa Karađoz-begovom medresom drugujete već godinama kroz različite segmente i projekte. Pored toga što vaš sin pohađa ovu školu, godinama ste uz nas i kroz projekat „Moja medresa“, te naša svakodnevna javljanja u program Radija „BIR“. Ovo je prilika da vam se zahvalimo za vaš trud i rad kojim doprinosite promociji Karađoz-begove medrese, ali i da istaknemo medijski segment naše medrese, posebno emisiju „Moja medresa“. Šta smo na tom polju ostvarili u ovim proteklim godinama i šta nam znače ovakvi projekti? 

ALMA HADŽIĆ: Serijal „Moja medresa“ je moja profesionalna i intimna dionica u radu  koju brižljivo njegujem. Ovo je za mene prilika da se zahvalim timu sa kojim sarađujem u Karađoz-begovoj  medresi, ali i našim drugim medresama. Generacije se smjenjuju, a mi nastojimo kroz ovaj projekat našoj javnosti pružiti  priliku da se i na ovaj način upoznaju  sa dometima naših medresa. 
Jednostavno, ne mogu zamisliti da nismo u prilici takvu raskoš talenata, postignuća i rada predstaviti.

Bili smo u prilici u proteklom periodu čuti za brojne aktivnosti, osvijetliti značajne teme iz perspektive mladih. To je važno i za djevojke i mladiće uključene u realizaciju ove emisije. Mi ne znamo kada će se neka vještina kojom smo ovladali ispoljiti kasnije u životu. Talenti i skolnosti za radio-novinarstvo su zaista primjetni kod naše djece. Naša je velika radost kada kroz realizaciju emisija primijetimo izuzetne vokalne i interpretativne mogućnosti.  Ohrabrujemo sve da se uključe u rad novinarskih sekcija.

KBM: U mubarek mjesecu ramazanu se nalazimo. Dok se duhovno snažimo u ovim posebnim okolnostima, koja bi bila vaša ramazanska poruka za kraj razgovora?

ALMA HADŽIĆ: Rad i predanost ka ramazanskom uspjehu.  
Cijenim da ramazanski uspjeh unaprijedimo, a loše i nedjelotvorno što smo nosili sa sobom, odbacimo.
Puna koncentracija uz vrijednost svakog ramazanskog trenutka i dobra koje možemo postići.
Dova za našu međusobnu ljubav, razumijevanje i pomaganje.
Roditelji uvijek dove za svoju djecu, a djeca, također, neka dove za svoje roditelje. 
Želim  vam najbolji ramazanski uspjeh!