Dok traje pandemija korona virusa u Bosni i Hercegovini i dok su aktivnosti u svim sferama života podređene i usklađene shodno takvoj situaciji, učenici i profesori Karađoz-begove medrese, uz online nastavu, učestvuju i u realizaciji aktivnosti kojima pomažu drugim ljudima i najugroženijim kategorijama u našem društvu.

Mnogi profesori i punoljetni učenici učestvuju u aktivnostima svojih džemata i određenih omladinskih udruženja, a koje imaju za cilj posebno olakšati dane izolacije najstarijim džematlijama, ali i svima onima kojima je to potrebno.

Jedan od učenika koji vrijedno prati online nastavu, ali i učestvuje u realizaciji mnogobrojnih humanitarnih aktivnosti je Hamza Šarotić, učenik trećeg razreda Karađoz-begove medrese.
On je već nekoliko godina član Omladinskog saveza Bijelo Polje, te kroz to udruženje, zajedno sa ostalim članovima, djeluje na području Bijelog Polja, ali i šire.

“Već dvije godine sam aktivni član Omladinskog saveza Bijelo Polje i jako sam ponosan na svoje kolege iz Saveza. Ove godine kao i svake prethodne održimo neke humanitarne akcije kako bismo olakšali ne tako lahak život naselja Bijelo Polje, Livač, Semetovac i ostalih okolnih naselja. Razmišljali smo ove godine kako da pomognemo našim najugroženijim tokom ove pandemije. Nismo bili u mogućnosti organizovati velike humanitarne akcije, pa smo se odlučili za male korake koji njima mogu značiti mnogo. Odlučili smo da se podijelimo u grupe, osmislimo kako najlakše napraviti maske koje bismo podijelili po našim naseljima. Znali smo da naše malo njima znači mnogo. Znali smo da im jedna maska može olakšati život u ovoj situaciji. Akcija je uspješno sprovedena i uspješno smo podijelili maske i po mom naselju Semetovac. Donirali smo ih sa željom da spase njihove živote i da ovaj virus zaobiđe naše najmilije, ali i najugroženije” - poručuje Hamza nakon jedne u nizu provedenih akcija u proteklom periodu.

Uz akciju podjele maski, ovo udruženje je provelo i niz drugih humanitarnih akcija, među kojima je i akcija podjele paketa hrane za najugroženije stanovništvo na području Bijelog Polja.
No, dok Hamza, zajedno sa još nekoliko prijatelja i iz svog razreda, učestvuje u realizaciji humanitarnih akcija, aktivno prati i online nastavu, te redovno izvršava sve školske obaveze.

“Što se tiče online nastave mogu slobodno reći da sam zadovoljan i da sam ponosan na svoje kolege i profesore. Svi smo uspjeli da se organizujemo, malo više istražujemo o ovom načinu školovanja kako bismo lakše priveli kraju i ovu školsku godinu. Na početku smo svi možda bili nekako sretni što nećemo ići u školu, ali nakon određenog vremena shvatili smo da je bolje provoditi dane u školskim klupama nego ispred kompjutera. Ali, ipak, zadovoljan sam dosadašnjim radom i što i na ovaj način proširujemo i usavršavamo svoje znanje” - radosno ističe Hamza Šarotić.

Zaključio je da se nada da će pandemija ubrzo proći i da će se ljudi vratiti svojim prijašnjim poslovima i obavezama.

Tekst je objavljen i na portalu Preporod.info!
https://preporod.info/bs/article/16147/ucenici-i-profesori-karadoz-begove-medrese-u-akcijama-pomoci-najugrozenijim-kategorijama