U Mostaru se danas, 15. aprila 2020. godine, na konferenciji za novinare obratio dr. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, te odgovorio na određena pitanja vezana za školsvo, funkcionisanje online nastave, završetak tekuće nastavne godine i sl. 

Prateći rad Ministarstva i zbog važnosti informacija, u situaciji koja nas je zadesila, a koje je iznio ministar Hadžović, obraćanje prenosimo u cjelosti: 

"Poštovani,

obraćamo Vam se sa željom da izrazimo zahvalnost svima onima koji su doprinijeli da se online nastavni proces u HNK održava na kvalitetan način.

Nastavni proces koji je naprasno prekinut uslijed pandemije, u rekordnom roku je uspostavljen putem online sistema u svim obrazovnim ustanovama u HNK.

Ponosni smo na sve naše učenike, studente, roditelje, nastavnike i profesore, direktore i rektore jer su se odgovorno ponijeli i uhvatili u koštac s online nastavom. Posebno hvala roditeljima koji su odigrali značajnu ulogu da djecu pripreme za ovakav vid nastave.

Za sve nas ovo je veliki IZAZOV, a mi smo snažan narod koji se kroz historiju naučio prilagođavati i savladavati prepreke i izdržali smo i mnogo teže momente. Svi zajedno smo pokazali društvenu odgovornost i prema mjerama i prema obavezama.
Za ovih mjesec dana, prema informacijama koje dobivamo sa terena više smo nego zadovoljni kako se sve odvija. Bilo je mnogo pojedinačnih slučajeva i problema koje je trebalo rješavati, kao što su nedostatak tehničkih pomagala, nepoznavanje rada na računaru, nedostatak internet konekcija u školama ili kod učenika, zatim imali smo roditelja koji imaju više djece, a što je zahtijevalo veći broj računara na kojima će djeca raditi. Sve te prepreke smo uspješno savladali, statistički gledano čak 98% zajedno sa kompanijama i pojedincima koji su pokazali društvenu odgovornost i suosjećanje. Mi ćemo i dalje raditi na poboljšanju uslova za svakog našeg učenika.

Ovim putem zahvaljujemo se UNICEF-u, organizaciji Save the Children, BH Telecomu, Eronetu, Telemachu, firmi Breakpoint, Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Sveučilištu u Mostaru, izdavačkim kućama i drugim kompanijama i pojedincima koji su pomogli uspostavljanje online nastave. Učenje na daljinu, danas mjesec dana poslije je stvarnost za sve učenike u HNK.

Posebno bismo pohvalili kreativnost nastavnika, njihovu posvećenost poslu i prilagođavanju neplaniranom načinu izvođenja nastavnog procesa od prvog dana uvođenja online nastave. Čestitam im svima na tome. Ovom prilikom dajemo preporuku nastavnicima da reduciraju obimnost određenih nastavnih sadržaja i u određenoj mjeri rasterete učenike, a posebno u segmentu domaćih zadataka.

Važno je naglasiti da smo odlično informisani o svim problemima sa kojima se suočavaju i roditelji i nastavni kadar, te zajedno sa Pedagoškim zavodom, Zavodom za školstvo i stručnim tijelima sve rješavamo u hodu. To su pitanja maturanata, ocjenjivanja, upisa u osnovne i srednje škole, i na visokoobrazovne institucije, izbor učenika generacije. Sve informacije, instrukcije i upute će biti dostavljeni na vrijeme.

Pokrenuli smo online prijave za upis djece u osnovne škole od 15.4. do 8.5., a upis u srednje škole je početkom juna i još uvijek imamo vremena da vidimo na koji način ćemo se odlučiti kako ne bi zaostajali.
Podaci koje dobivamo iz visokoškolskih ustanova su impozantni, jer se nastava uspješno realizira prema redovno utvrđenom rasporedu definisanom na početku akademske godine.

Dakle, zajedničkim snagama smo pokazali da vladamo procesima i rješavamo sve prepreke, te da nas ništa ne može iznenaditi i stati nam na put.
Svi zajedno smo shvatili da OBRAZOVANJE NE SMIJE STATI!

Bez obzira što nemamo informacija koliko će ova situacija potrajati, djeca neće izgubiti školsku godinu, niti će biti nadoknade. Radimo kao da će se ova školska godina završiti na ovaj način, a nadamo se da će se učenici uskoro vratiti u školske klupe, tako da vas molimo za još malo snage kako bi školsku godinu priveli kraju, ali i sačuvali zdravlje.

Obzirom da se nalazimo se pred krajem školske godine zamolit ćemo vas za još malo snage kako bi je priveli kraju, ali i sačuvali zdravlje.

Korona nas jeste zatvorila u kuće, ali nas nije bacila u očaj, a dokaz za to su sve aktivnosti nastavnog kadra, roditelja, učenika, studenata, poduzetnika, kompanija, pojedinaca. Pokazali smo još jedanput da smo žilav narod koji kad iz inata radi, najbolje radi!

Još jednom, Hvala vam što ste odgovorni i ostanite kući!"