U Karađoz-begovoj medresi je u četvrtak, 5. marta 2020. godine, održano Književno veče sa akademikom Dževadom Karahasanom. Druženje sa poznatim bosanskohercegovačkim, ali i svjetskim književnikom, održano je u okviru manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“. 

„Akademik Karahasan je pisac našeg doba, savremeni pisac u punom smislu riječi i pri tome izrazito komunikativan pisac. Svi njegovi književni tekstovi svjesno su pisani na više različitih razina koje ne isključuju jedna drugu, pa se tako i mogu čitati“ – istakao je, na početku književnog druženja, riječi zapisane o Dževadu Karahasanu magistar Harun Macić, moderator programa. 

Akademik Karahasan govorio je o ljudima, potrebi razgovaranja, pisanju, idejama koje koristi u književnosti, o jeziku, domovini, identitetu i sl. 

„Mi, zaista, sve manje razgovaramo jedni s drugima. Ja sam patološki pažljiv slušalac i kada s nekim razgovaram, ja stalno piljim u njega da mi ne promakne pokret mišića na njegovom licu, promjena u izrazu lica, jer pisci su kradljivci ljudi. Mislim, pisci se prave da vole ljude i da se s njima druže radi ljubavi. Ustvari, druže se da bi ukrali neku osobinu, upamtili karakterističan pokret, pa ga kasnije iskoristili u opisu nekog lika. I, već godinama, kada razgovaram s nekim i piljim u njega, mnogi mi kažu da ne zurim u njih, jer oni nemaju neku veliku ideju da objave. Onda ja kažem da meni nije do njihove ideje, već ja ne znam šta ću sa svojim idejama. Ja čekam da se vi meni objavite. Jer, čovjek je razgovor. Čovjek je biće razgovora. A, mi smo to sve manje. Imamo sve manje koncentracije, sve manje interesa za druge ljude. Uglavnom smo zaboravili razgovarati“ – poručio je, između ostalog, u svom obraćanju akademik Karahasan, govoreći o ljudima danas i potrebi razgovaranja. 

Karahasan se osvrnuo i na stanje u Bosni i Hercegovini, te na pitanje šta će se desiti sa domovinom, jasno odgovorio: 

 „Ne treba nikako biti razgovora o tome hoće li Bosna i Hercegovina opstati. Kultura nije moćna, ali je vraški žilava. Kulturi ne možeš dohakati. Bosnu i Hercegovinu drži kultura. A, kultura je način života. Kultura znači ne samo knjige koje se pišu, ne samo muzika koja se svira... Kultura je sve, ima je u svakom momentu života i sve to čuva Bosnu i Hercegovinu.“

Druženje sa akademikom Karahasanom izazvalo je veliko oduševljenje mnogobrojnih posjetilaca koji su istinski uživali u onom što je govorio, ali i u odlomcima koje je za njih odabrao iz svojih književnih djela. 

Foto: Idriz Zahirović, Adin Junuzović i Irfan Ćosić