U atriju naše škole večeras je, 18. februara 2020. godine, svečano otvorena manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“. Tradicionalna je to manifestacija kojom svake godine Karađoz-begova medresa ispraća novu generaciju maturanata i maturantica. Ove godine to je 375. generacija po redu koja se školovala u tri odjeljenja. 

Manifestacija je otvorena izložbom kaligrafskih radova ovogodišnjih maturanata i maturantica, ali i ostalih učenika i učenica naše škole, a koji pohađaju Kaligrafsku sekciju kojom rukovodi profesorica Edina Jugo. 

Svoju poruku na svečanosti iskazao je profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese. 

„Želim da iskažem svoju radost što smo dočekali ovaj svečani dan u kojem otvaramo manifestaciju ispraćaja još jedne generacije maturanata i maturantica Karađoz-begove medrese. Prisjećajući se dosadašnjih ovakvih manifestacija i generacija, uviđamo kako vrijeme brzo prolazi i kako je život na ovom svijetu prolazan. U ovakvim prilikama prisjećamo se svih naših vrijednosti, osjećamo u duši i sreću što ove mlade insane ispraćamo u jedan život kao odrasle Bošnjake i Bošnjakinje, muslimane i muslimanke, koji će se nastaviti uspješno obrazovati na različitim fakultetima, ali će uvijek biti svjesni svoje vjere, svoje domovine, svoga jezika i svoje tradicije“ – poručio je, tokom svog obraćanja, direktor Karađoz-begove medrese. 

Manifestaciju je zvanično otvorenom proglasio profesor Šefko Tinjak, razrednik jednog od odjeljenja ovogodišnjih maturanata.

„Mi smo sve ove godine ustrajali na Allahovom putu i dočekali da imamo ovo danas. Da imamo vas, maturanti i maturantice. Vi ste naš ponos. I vi trebate biti ponosni na nas i mi na vas, jer smo dočekali ove dane i uspješno priveli kraju vaše medresansko školovanje. Zato ćemo mi bogatim programima obilježiti ove 'Dane Karađoz-begove medrese' – manifestacije koja traje već godinama. U svim narednim godinama sjetit ćemo se onog što smo preživjeli. Mi ćemo nastavit ovim putevima kako bi i generacije koje dolaze ponijele sa sobom duh i život medresanski“ – poručio je, otvarajući manifestaciju, profesor Tinjak. 

Svečano otvaranje manifestacije upotpunio je Hor Karađoz-begove medrese, te učenica Sara Kazazić, kao moderatorica svečanosti. 

Foto: Idriz Zahirović i Adin Junuzović