Učenici drugog razreda Karađoz-begove medrese su u ponedjeljak, 3. februara 2020. godine, posjetili Izbjeglički-prihvatni centar Salakovac i tom prilikom uručili poklone – odjeću, obuću, higijenske stvari i slatkiše migrantima koji borave u navedenom centru. 

Učenici su humanitarnu akciju pomoći migrantima koji žive u njihovoj neposrednoj okolini odlučili sprovesti zajedno sa svojim razrednicima i razrednim odgajateljima: Meadinom Mrndžićem, Lejlom Mušić, Suadom Mujakićem i Saudinom Šehić-Tulek, te su tokom zimskog raspusta i početkom drugog polugodišta tekuće školske godine pripremali odjeću, obuću, higijenske stvari za migrante smještene u Salakovcu. 

Htjeli su na taj način obradovati migrante i učiniti im bar jedan dan boravka u Izbjegličko-prihvatnom centru drugačijim i ljepšim. No, željeli su, shodno onom čemu su podučavani u porodicama i školi koju pohađaju, učiniti i korisno djelo, koje će, nadati se, naći kao dobro na Određenom danu. 

Tokom boravka u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac, učenici Karađoz-begove medresu su se družili i igrali sa najmlađim migrantima, te ih i na taj način, uz darovane slatkiše, razveselili i dogovorili neke nove susrete. I jedni i drugi su bili radosni zbog susreta i zajedno provedenog vremena. 

„Htjeli smo bar na neki način pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Htjeli smo i vidjeti u kakvim uslovima ovi ljudi žive i sada smo mnogo svjesniji cjelokupne situacije. Želimo i u narednom periodu organizovati određene aktivnosti i druženja, posebno sa djecom, te im pokloniti neke naše igračke iz djetinjstva“ – kaže Enis Brzika, učenik II C razreda Karađoz-begove medrese. 

Begza Kurtović, učenica II A razreda, o sprovedenoj akciji kaže: „Ovakva akcija za mene kao učenicu Karađoz-begove medrese je nešto predivno. Ni mi sami još nismo samostalne osobe, ali shvatamo dešavanja oko nas i htjeli smo bar na ovaj način učniti trun dobra i pomoći onoliko koliko možemo. Možda je naše malo drugima mnogo.“ 

„Ponekad nismo ni svjesni šta sve u životu imamo i na čemu trebamo biti zahvalni Allahu, dž.š., ali kada vidimo šta drugim ljudima nedostaje, u ovoj situaciji ljudima koji su daleko od svojih kuća, shvatimo koliko zapravo blagodati posjedujemo i koliko na njima trebamo biti zahvalni. Ali, ne samo to. Trebamo ono što imamo dijeliti i sa drugima, pa ćemo biti zadovoljni i sretni, a oni kojima to darujemo bit će bar na trenutak obradovani“ – ističe Midhat Šabanović, učenik II B razreda naše škole. 

O aktivnostima Izbjegličko-prihvatnog centra, te njegovom radu, učenike i profesore Karađoz-begove medrese upoznao je direktor Ahmet Sijamhodžić. Učenici i profesori koji su posjetili Salakovac zahvaljuju direktoru i uposlenicima Centra na lijepom gostoprimstvu i prilici da jednu humanitarnu akciju pomoći migrantima i sprovedu u djelo. 

Foto: Nedžma Dragolovčanin