U Karađoz-begovoj medresi je večeras, 26. decembra 2019. godine, održan program pod nazivom „Sjećanje na hadži Esada Kojića“, velikog i značajnog čovjeka za naš grad, Islamsku zajednicu i njene institucije u Mostaru. 

Upravo zbog nemjerljivog doprinosa hadži Esada Kojića obnavljanju, radu i djelovanju institucija Islamske zajednice Grada Mostara, one su zajedno: Muftijstvo mostarsko, Medžlis Islamske zajednice Mostar i Karađoz-begova medresa, organizovale navedeni program.  

Biografske podatke iz života hadži Esada Kojića na početku programa govorili su Sara Kazazić i Mahir Ćosić, učenici Karađoz-begove medrese, a u ime domaćina obratio se profesor hafiz Aid Tulek, direktor naše škole. 
Programu su prisustvovali članovi porodice rah. Esada Kojića, a u ime porodice obratila se njegova unuka Medina Kojić. 

„Ja sam, zajedno sa svojom sestrom Amrom, imala čast da upravo jedan ovakav čovjek bude dio mog odrastanja i djetinjstva. Nije to bio dug period, ali je bio dovoljan da nam usadi sve lijepe vrijednosti vjere i života. Imao je jedan poseban način ophođenja s nama, jedan veliki sabur i razumijevanje. Lijepih uspomena iz vremena provedenog s dedom i danas se rado sjećam. Sretna sam što ste i vi svi uvidjeli veličinu njega – čovjeka posvećenog vjeri i zajednici“ – istakla je unuka rah. Esada Kojića. 
Druga unuka, Amra, interpretirala je ilahiju „Biserna suza“, uz pratnju Hora Medžlisa Islamske zajednice Mostar, te na taj način dala posebnu čar sjećanju na svog djeda. 

O životu i djelu hadži Esada Kojića posebno je pisao i isticao njegovu značajnu ulogu u našem društvu Hasan Eminović, novinar i publicista. On je prisutne detaljnije upoznao sa biografskim podacima Esada Kojića. 

„Hadži Esad Kojić je bio nosilac svih onih vrijednosti koje je vjera utemeljila, a činio je to kroz jedno surovo, jako teško vrijeme. On je bio jedan od onih koji nikad nije odustajao. On nikada nije odustao od ideje zaštite vjere, vjerskih vrijednosti, svog naroda i uvijek je tražio način kako da to realizuje“ – poručio je Hasan Eminović. 

O životu i djelu Esada Kojića, njegovom doprinosu u evidenciji i uspostavi registra vakufske imovine, projektima revitalizacije i afirmacije vakufa u Mostaru govorio je mr. Džafer Alić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

„Ovaj večerašnji program treba da bude svima nama lekcija. Treba nam biti sjećanje i motivacija, posebno nama koji radimo društvene i korisne poslove. Primjer jednog ovakvog čovjeka treba biti svima motivacija i opomena da u našem djelovanju moramo raditi kao što su radili naši prethodnici i kao što je radio naš Esad Kojić“ – rekao je magistar Alić. 

Ono u čemu je poseban doprinos, između svega ostalog, dao hadži Esad Kojić jeste ponovno pokretanje rada najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini, Karađoz-begove medrese. Borba za očuvanje vakufa u njegovom životu je bila svakodnevna. Uz sjećanje na hadži Esada Kojića i sve naše vakife Hor Karađoz-begove medrese je tom prilikom izveo kasidu „Vakufname“. 

Nema sumnje da je Esad Kojić svojim radom i doprinosom Islamskoj zajednici i muslimanima ove kotline zadužio buduće generacije da čuvaju i njeguju sve vrijednosti našeg naroda. O moralnoj veličini, nepokolebljivosti i snazi ljudskog pregalaštva hadži Esada Kojića govorio je mr. Salem efendija Dedović, muftija mostarski.

„Ova večer je jako lijepa i uspješna. Čestitam ljudima koji su sve ovo priredili, a posebno ovoj omladini koja me obveselila i unijela neku nadu, neku radost, neku vedrinu, jer nam svega toga jako treba. Zaista je bilo potrebno da se na desetu godišnjicu od preseljenja sa ovog svijeta rah. Esada Kojića upriliči nešto ovakvo, upravo na ovom mjestu, u Karađoz-begovoj medresi. Dobro je da čuvamo, mislimo i da prenosimo pamćenje i sjećanje i da u ovoj čitavoj kolotečini života, kojom smo zatrpani, ipak ne zaboravljamo šta su to vrijednosti, šta su to putokazi i na što trebamo obratiti pažnju. I, ovo je vrijedilo – da na ovaj događaj obratimo ovako lijepo i dostojno pažnju“ – poručio je muftija Dedović. 

Sjećanje na rah. Esada Kojića, nakon održanog programa u Karađoz-begovoj medresi, bit će nastavljeno i poklanjanjem hatma-dove u Šarića džamiji, u petak, 27. decembra 2019. godine, pred džuma-namaz.  

Foto: Idriz Zahirović i Adin Junuzović