U decembru je 1970. godine donesena rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se od tada do danas, 18. decembar smatra Svjetskim danom arapskog jezika.

Arapski jezik je među šest službenih jezika organizacije Ujedinjenih nacija. Razlog proglašenja arapskog jezika kao svjetskog jeste što je ovaj jezik očuvao i raširio ljudsku civilizaciju i svjetsku kulturu. Svjetski dan arapskog jezika ove godine obilježen je diljem islamskog svijeta. 

Obilježavanje Dana arapskog jezika održano je i u Karađoz-begovoj medresi – školi čiji učenici arapski jezik izučavaju kao jedan od četiri jezika tokom svog medresanskog školovanja. 
Svečanost je tim povodom održana u biblioteci Karađoz-begove medrese, a o značaju arapskog jezika govorio je profesor hafiz Aid Tulek, direktor naše škole. 

On je istakao značaj učenja i izučavanja arapskog jezika, te važnosti jezika na kojem je objavljen Časni Kur'an. Naveo je da Karađoz-begova medresa ima nekoliko učenika i učenica kojima je arapski jezik maternji, a upravo su ti učenici bili među onima koji su pripremili svečani program povodom Dana arapskog jezika u našoj školi, predvođeni magistrom Muhamedom Puriševićem. 
Program je upotpunio Hor Karađoz-begove medrese koji je izveo kasidu na arapskom jeziku.

Uz program održan u školskoj biblioteci, naši učenici su prisustvovali i radionici pod nazivom „Moja prva asocijacija na arapski jezik“. Radionica je održana u prostorijama Kulturnog centra „Kralj Fahd“,  a prisustvovali su joj učenici prvog i drugog razreda Karađoz-begove medrese koji inače pohađaju kurs arapskog jezika.

Kurs arapskog jezika već godinama zajedničkim snagama organizuju i realizuju Kulturni centar „Kralj Fahd“ i Karađoz-begova medresa. Radionica je protekla pod rukovodstvom profesorice Saudine Husić-Ćenan, odgajateljice u Karađoz-begovoj medresi i profesorice kursa arapskog jezika za učenike naše škole.  

Foto: Adin Junuzović