U periodu od 11. do 13. oktobra 2019. godine koordinatori profesori Harun Macić i Ilhama Puce-Hondo ispred Karađoz-begove medrese prisustvovali su seminaru "Razvoj vještina kod mladih i naprednog roditeljstva u svrhu prevencije nasilnog ekstremizma". Seminar se održavao u prostorijama Centra za lično i profesionalno usavršavanje u Sarajevu.

U sklopu tog seminara planirane su radionice za učenike i roditelje u mjesecu novembru i decembru 2019. godine. Stoga su jučer, 18. novembra 2019. godine, u našoj školi počele radionice projekta „Jačanje sposobnosti učenika medresa za suprostavljanje nasilnom ekstremizmu u bh. društvu“, a koji implementira Rijaset IZ-e u BiH, tj. Uprava za vanjske poslove i dijasporu, a podržava Njemačka ambasada u BiH.

Prvim radionicama prisustvovao je i Valdet Peštalić, trener/konsultant s dugogodišnjim iskustvom u oblasti organizacionog i institucionalnog menadžmenta, upravljanja ljudskim resursima, nenasilne komunikacije.

Osnovni cilj i svrha radionica povezani su s osnovnim ciljem projekta - da roditelji i učenici budu upoznati sa temom nasilnog ekstremizma, a s namjerom razvijanja njihove kreativnosti i poboljšanja njihovog samopoštovanja i samopouzdanja, što dovodi do jačanja učenikove pozicije u društvu, te unapređuje postojeće i razvija nove komunikacijske vještine.

Prve teme na radionicama bile su: nasilni ekstremizam i empatija. Učesnici su definisali i analizirali nasilni ekstremizam, te radili na procjeni vlastitih i emocija drugih, te demonstrirali i razvijali vještine samokontrole i empatije.

Atmosfera na radionicama je bila radna i pozitivna, učesnici su bili jako zainteresovani, a trener Valdet Peštalić zadovoljan je realizovanim radionicama.

Foto: Iman Šoljić