U Karađoz-begovoj medresi je u četvrtak, 14. novembra 2019. godine,  održano treće po redu predavanje u okviru ovogodišnjeg ciklusa predavanja “Poslanik, a.s., u priči”. Navedeni ciklus predavanja održava se već treću godinu zaredom u Karađoz-begovoj medresi, a u okviru manifestacije “Uzor si mi, Poslaniče”. 

O Muhammedu, a.s., na jedan poseban način sinoć je u atriju Karađoz-begove medrese govorio mr. Harun Macić, profesor naše škole. 

Magistar Macić se kroz nekoliko detalja iz života Resulullaha osvrnuo na njegovu ličnost i misiju, uspješno to povezujući sa našim životom i onim kako bismo mi danas trebali živjeti, a slijedeći Resulullahov put. 

“Poslanik, a.s., se nikad nije bojao za sebe. On se bojao za svoj ummet. Njegova nostalgija, njegov plač, njegova tuga iskazana prema svima nama je zapravo pitanje kako ćemo stati pred našeg Poslanika, s.a.v.s. Da li smo nekim svojim postupkom osramotili Poslanika? Da li mi Poslanika sramotimo onda kada ogovaramo, kada lažemo, kada smo neposlušni prema svojim roditeljima i slično? Mi to pitanje moramo sebi postavljati svaki dan” – rekao je magistar Macić. 

Tokom svog obraćanja magistar Macić se osvrnuo i na poimanje uspjeha kod ljudi, te kroz kur’anske ajete pojasnio šta je zapravo uspjeh.

“Odgovor za uspjeh nalazi nam se u Kur’anu. A, Kur’an poručuje da će uspjeti samo onaj koji očisti svoju dušu. Toliko imamo optimističnih ajeta u Kur’anu, ali ajet: “Uspjet će samo onaj ko svoju dušu očisti” je poseban. Ljudi su prije toliko pažnje posvećivali svojoj duši. Znali su za ovaj ajet i razmišljali su o njemu. Jer, ne može u Džennet ući onaj koji ne očisti svoju dušu” – istakao je magistar Macić. 

Na kraju svog kazivanja magistar Macić je istakao mladima Karađoz-begove medrese i Info-servisa za mlade kako vjera treba biti radost u njihovim životima, jer vjera, zapravo, jeste radost svim ljudima. 

Program je upotpunio Hor Karađoz-begove medrese izvođenjem ilahija i kasida, a ovosedmičnim predavanjem o Poslaniku završena je trećća sezona ciklusa predavanja “Poslanik, a.s., u priči”. 

Foto: Muhammed Talić i Adin Junuzović