Sa svojim rebiu-l-evvelskim aktivnostima Hor Karađoz-begove medrese je nastavio u srijedu, 13.  novembra 2019. godine, posjetivši Medžlis Islamske zajednice Prozor. 

Hor naše škole je u Domu kulture u Prozoru nastupio u okviru programa „Večer ilahija i kasida“, a koji je bio priređen kao još jedan sadržaj manifestacije „Volimo te, naš Resule“. Navedenom manifestacijom Medžlis IZ-e Prozor obilježava, već petu godinu zaredom, mjesec rođenja Muhammeda, a.s.

Programu su prisustvovali Safet efendija Pozder, glavni imam Medžlisa IZ-e Prozor, Nihad efendija Ahmetović, predsjednik Okružnog odbora Udruženja Ilmijje Mostar, imami i vjeroučitelji sa područja Medžlisa IZ-e Prozor, te mnogobrojni Prozorčani. 

Spletom kasida koje govore o plemenitom uzoru – Muhammedu, a.s., učenjem salavata i tekbira, hor naše škole je probudio kod mnogobrojnih prisutnih ljubav prema najodabranijem biću koje je zemljom hodilo. 

U drugom dijelu programa vazi-nasihatom prisutne je oplemenio profesor Izet efendija Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići. On se u svom obraćanju osvrnuo na život Poslanika i naš život danas, te napravio usporedbu vremena u kojem je živio Poslanik i vremena u kojem živimo mi, pozivajući prisutne da praktikuju ono što je Poslanik preporučio i sa Kur'anom i sunnetom usklade svoje živote, a to je itekako moguće, istakao je profesor Čamdžić. 

„Svakom narodu je Uzvišeni poslao poslanika. Nikada nikoga Uzvišeni nije kaznio, a da ga prije toga nije opomenuo. Ono što je nama poznato jeste da je svaki poslanik došao da bi pokazao put onima kojima je poslan. To je bilo pokazivanje puta koji vodi dunjalučkoj sreći i ahiretskom spasu. Odnosno, pokazivanje puta ka Džennetu. Muhammed, a.s., za razliku od svih prethodnih poslanika, poslan je čovječanstvu i pečat je vjerovjesništva. Nikad više do Sudnjega dana Uzvišeni neće niti objavljivati, niti će više poslanike slati. Ono što je Uzvišeni čovjeku imao reći, rekao je šaljući nam Muhammeda, a.s., kao poslanika svim ljudima. Put koji nam on pokazuje je konačni i jedini put koji vodi u Džennet“ – rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići. 

Svi prisutni, a bila ih je prepuna sala Doma kulture u Prozoru, istinski su uživali u priređenom sadržaju od strane Medžlisa Islamske zajednice Prozor, a kojim su se podsjetili na vrijednosti sa kojima je došao plemeniti Poslanik. 

Nakon programa Hor Karađoz-begove medrese ugostili su aktivisti Mreže mladih Medžlisa IZ-e Prozor, te im priredili večeru i druženje. 

Foto: Adin Junuzović