Hor Karađoz-begove medrese je zabilježio još jedan nastup u mjesecu rebiu-l-evvelu, a u sklopu izvođenja mevludskih programa i obilazaka medžlisa Muftijstva mostarskog. 

U Sultan Ahmedovoj džamiji u Trebinju Hor Karađoz-begove medrese je u utorak, 12. novembra 2019. godine, nakon ikindija-namaza izveo mevludski program u povodu rođenja Muhammeda, a.s. 
Bila je to centralna mevludska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, koju je svojim obraćanjem otvorio hafiz Sadik ef. Fazlagić, glavni imam navedenog medžlisa. 

„Mi smo danas ovdje da se prisjetimo našeg plemenitog uzora i danas imamo priliku da ugostimo naše drage musafire iz Mostara, iz Karađoz-begove medrese. Ovdje smo, u Sultan Ahmedovoj džamiji, da zajedno obilježimo ove mubarek trenutke. Sjećajući se Muhammeda, a.s., mi se sjećamo i samih sebe, odnosno naših obaveza i dužnosti naspram Allaha, dž.š. Ja se danas posebno želim zahvaliti Karađoz-begovoj medresi, zajedno sa njenom upravom i direktorom, profesorom hafizom Aidom Tulekom, što su prepoznali i prepoznaju važnost dolaska u grad Trebinje, odnosno u ovaj ovdje medžlis. Ovo je, zapravo, već tradicionalna manifestacija i tradicionalno okupljanje i saradnja između Medžlisa Islamske zajednice Trebinje i Karađoz-begove medrese u Mostaru. Čast mi je i veliko zadovoljstvo što danas ove musafire mogu dočekati i ugostiti, zajedno sa svojim dragim kolegom Sadmir ef. Mustafićem“ – poručio je glavni imam Medžlisa IZ-e Trebinje. 

Učenjem Kur'ana, spletom ilahija i kasida, mevludskih spjevova, tekbira i salavata, te izvođenjem recitala o Muhammedu, a.s., Hor Karađoz-begove medrese je osnažio srca prisutnih Trebinjaca i probudio u njima ljubav prema Poslaniku, a.s., koju pronose na tim prostorima. 

Da je mevludski program i dolazak profesora i učenika Karađoz-begove medrese bio od istinske radosti za Trebinjce otkrio je Miralem Hadžimahović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Trebinje. 

„Svaka posjeta nama je dobrodošla, a pogotovo kada nam dođe ovakva mladost, mladost Karađoz-begove medrese. Ovo je nešto što nama Bošnjacima Trebinja zaista fali. Zato se, uistinu, moram zahvaliti profesorima koji su došli sa ovim učenicima i njima – učenicima, odnosno cjelokupnom kolektivu Karađoz-begove medrese što nas ne zaboravljaju i što nam dođu u posjetu. Žao mi je samo što je mnogo naših džematlija van domovine i nemaju priliku da ovo danas ovdje vide i dožive. Jer, mnogo je džematlija odavde koji su prije na ovim prostorima živjeli sa mevludima i pronosili islam na ovim prostorima“ – istakao je predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Trebinje. 

U toku programa prisutnim džematlijama obratio se profesor Suljo Cikotić, pomoćnik direktora za Internat. 

„Mi smo danas ovdje, poštovana braćo i sestre, da na ovaj način – učenjem mevluda i zikra, te zajedničkim namazom, iskažemo našu ljubav prema Gospodaru svih svjetova, Poslaniku, a.s., prema džamiji i prema vama koji ste ovdje u Trebinju i koji čuvate baklju islama. Vaše prisustvo ovdje je zapravo jedna velika uloga, jer vi ovdje čuvate vrijednosti i vjere i domovine. Mi smo došli da vam zahvalimo na tome ovim mevludskim programom, ali i da zahvalimo Trebinjcima razasutim diljem svijeta koji podržavaju rad Karađoz-begove medrese. Zato, istinski dovimo Allahu, dž.š., da vam podari zdravlje, da vam podari radost sa vašim porodicama i da vam uveća vaša dobra“ – poručio je profesor Cikotić. 

U nastavku svog obraćanja podsjetio je na određene poruke sa kojima je čovječanstvu došao naš plemeniti uzor – Muhammed, a.s.
Program je završen učenjem Kur'ana od strane Sadmir ef. Mustafića, te dovom koju je proučio hafiz Fazlagić. 
 
Foto: Hakija Subašić