Hor Karađoz-begove medrese je danas, 11. novembra 2019. godine, nastupio u džematu Malo Polje, u Blagaju. Džemat Malo Polje pripada Medžlisu Islamske zajednice Mostar, a mevludski program hor naše škole izveo je u povodu rođenja Muhammeda, a.s. 

Program je održan nakon akšam-namaza, a sastojao se od učenja Kur'ana, mevludskih spjevova, ilahija i kasida, salavata i tekbira. Uz Hor Karađoz-begove medrese doprinos mevludskoj svečanosti dali su i imami Medžlisa IZ-e Mostar, na čelu sa domaćinom Džafer ef. Šehićem. 
Vazi-nasihat o Poslaniku, a.s., kao našem plemenitom uzoru, održao je profesor Suljo Cikotić, pomoćnik direktora za Internat.

U svom obraćanju profesor Cikotić je rekao: „Posebno je zadovoljstvo biti večeras i ovdje sa vama ovim lijepim povodom – da klanjanjem namaza iskažemo pokornost Gospodaru svjetova, da izvođenjem ovog programa iskažemo ljubav prema Poslaniku, a.s. Zadovoljstvo je biti u džematu koji je predan, radin, odgovoran, koji obrađuje svoja imanja, koji rade i trude se oplemeniti emanet naše zemlje, ali i održavanja ove džamije i ovog džemata.“

Podsjećajući na onoga koji nam svima treba biti uzor u životu, profesor Cikotić je istakao: „Mi treba da gledamo i da nastojimo doprinijeti popravljanju stanja i ujedinjenju, jačanju, vraćanju vrijednosti i vraćanju povjerenja. To je jedna od glavnih poruka, jer Poslanik, a.s., i prije nego je dobio objavu od Gospodara, imao je nadimak El-Emin – onaj koji je pouzdan, povjerljiv. I, zato se svi mi trebamo zapitati jesmo li mi na tome putu, širimo li povjerenje i unosimo li povjerenje među druge.“

Mevludski program završen je odlomkom Časnog Kur'ana kojeg je proučio Ahmed ef. Ćorajević, diplomant Karađoz-begove medrese i Al-Azhara, te dovom koju je proučio Džafer ef. Šehić.

Nakon jacija-namaza uslijedilo je druženje u prostorijama mekteba, uz zakusku ponuđenu svim džematlijama od strane vrijednih aktivista džemata Malo Polje. 

Foto. Adin Junuzović