Hor Karađoz-begove medrese je jučer, 10. novembra 2019. godine, zabilježio tri nastupa u hercegovačkim gradovima. Naime, jedan dio hora naše škole nastupio je u Blagaju, na manifestaciji „Operacija Jesen '94“, gdje je bio predvođen profesorom Suljom Cikotićem, pomoćnikom direktora za Internat.

Program obilježavanja 25. godišnjice od navedene operacije održan je u Domu kulture Blagaj, a Hor Karađoz-begove medrese se predstavio kasidama „Bosna“ i „Šehidska“. Na ovaj način Karađoz-begova medresa njeguje sve vrijednosti našeg naroda, te učestvuje na mnogim manifestacijama, a kojima se obilježavaju značajni datumi iz historije naše domovine i naroda. 

Drugi nastup istog dana Hor Karađoz-begove medrese zabilježio je u Glamoču. U Gradskoj džamiji naš hor je izveo mevludski program, a u povodu 12. rebiu-l-evvela – rođenja Muhammeda, a.s. Program je bio satkan od učenja Kur'ana, recitala koji su posvećeni životu i ličnosti Poslanika, a.s., ilahija i kasida, mevludskih spjevova, te salavata i tekbira, a kojima je mladost Karađoz-begove medrese darovala Bošnjake Glamoča. 

Na početku programa prisutnima se obratio Muhamed ef. Dragolovčanin, glavni imam Medžlisa IZ-e Glamoč. 

„U moje lično ime i u ime Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Glamoč želim dobrodošlicu našim gostima iz Mostara. Zapravo, sa nama su danas bulbuli Karađoz-begove medrese, odnosno njen hor i veliko mi je zadovoljstvo da su danas, u okviru manifestacije obilježavanja rođenja Poslanika, ovdje sa nama“ – rekao je efendija Dragolovčanin. 

Ispred Karađoz-begove medrese prisutnima se obratio profesor Meadin Mrndžić. U svom obraćanju je najprije zahvalio Medžlisu Islamske zajednice Glamoč na pozivu da Hor Karađoz-begove medrese bude dio mevludske svečanosti u tom gradu i istakao dugogodišnji vid saradnje Medžlisa i Medrese. 

„Mi smo danas ovdje sa vama u ovom mubarek mjesecu i u danima kada obilježavamo rođenje Muhammeda, a.s., našeg plemenitog uzora. Mi ovih dana putujemo Hercegovinom i izvodimo mevludske programe, ali kada smo dobili poziv da nastupimo i u Glamoču, naravno da to nismo ni htjeli, ni mogli odbiti. Želimo da budemo, makar i na ovakav način, ovdje sa vama, jer vi ste svih proteklih godina bili neizmjerna podrška Karađoz-begovoj medresi u njenom radu“ – poručio je profesor Mrndžić.

Govoreći o mjesecu rebiu-l-evvelu i rođenju Muhammeda, a.s., profesor Mrndžić je ukazao na nekoliko detalja iz života Poslanika, a koji govore o odnosu Poslanika prema ljudima i svemu onome što treba da čini lijepe i pozitivne međuljudske odnose. 

„Poslanik, a.s., je plemeniti uzor svima nama u načinu ophođenja prema drugima, ali i uzor u svim segmentima ljudskog života. On je onaj koji se s posebnim osjećajem odnosio prema svakom čovjeku. Molimo Boga da budemo, zaista, istinski sljedbenici Muhammeda, a.s., i da Poslanik na Sudnjem danu bude naš šefadžija“ – kazao je profesor Mrndžić. 

Nakon nastupa u Glamoču, Hor Karađoz-begove medrese je nastupio i u Tomislavgradu, na Večeri ilahija i kasida. Navedeni program priređen je u okviru manifestacije kojom Medžlis IZ-e Tomislavgrad obilježava mjesec rođenja Muhammeda, a.s. 

Večer ilahija i kasida održana je u Kulturno-informativnom centru, a uz Hor Karađoz-begove medrese nastupio je i Hor Mreže mladih Medžlisa IZ-e Tomislavgrad, te polaznici mektebske pouke. Program je upotpunjen poemom o Poslaniku, a.s., te obraćanjem prof. Amer ef. Juge, glavnog imama Medžlisa IZ-e Tomislavgrad.

Hor Karađoz-begove medrese predstavio se sa nekoliko ilahija i kasida, dok je Karađoz-begovoj medresi, za podršku u realizaciji ovakvog projekta, Izvršni odbor Medžlisa IZ-e Tomislavgrad uručio zahvalnicu. Zahvalnicu je preuzeo profesor Meadin Mrndžić, obrativši se prisutnima i iskazavši zahvalnost Bošnjacima Tomislavgrada što podržavaju rad Karađoz-begove medrese kroz različite segmente. 

Foto: Muhamed Arifović