Hor Karađoz-begove medrese je u okviru svojih rebiu-l-evvelskih nastupa zabilježio nastup i u Dubrovniku, u Republici Hrvatskoj. 
Naime, hor naše škole je u subotu, 9. novembra 2019. godine, izveo mevludski program u mesdžidu Medžlisa Islamske zajednice Dubrovnik i time podsjetio na misiju sa kojom je došao Muhammed, a.s. 

Programom je obilježeno rođenje Poslanika čovječanstva, a program je izveo Hor Karađoz-begove medrese, te nekoliko članova Hora Medžlisa IZ-e Mostar. 

Programu su prisustvovali profesori Karađoz-begove medrese, Sadet ef. Bilalić, glavni imam medžlisa IZ-e Gacko i Bileća, te predstavnici Medžlisa IZ-e Dubrovnik, kao i mnogobrojne džematlije tog medžlisa. 

Izvođenjem mevludskih dijelova na tradicionalan, ali i moderniji način, kako su to zapazile džematlije prisutne na mevludskoj svečanosti, učenjem ilahija i kasida, salavata i tekbira, te učenjem Kur'ana, učesnici programa su ozarili  srca prisutnih i napojili ih sa nepresušnog vrela Poslaničke ličnosti i misije. 
U toj rebiu-l-evvelskoj noći, kao predavač, prisutne džematlije osnažio je svojim govorom o Poslaniku, a.s., Smajo ef. Čolaković, profesor naše škole. 

“Poslanik, a.s., je naš uzor i naš primjer. Ali, ako danas pogledamo naše mlade i pojedine muslimane, uočit ćemo da oni uzora traže u nekome drugome. Izgleda da nisu svjesni toga da im je najbolji uzor Muhammed, a.s.” – kazao je, između ostalog, profesor Čolaković. 

Osvrnuo se i na kur’anske ajete koji govore o Muhammedu, a.s., te istakao da je Poslanik došao da usavrši lijepe osobine i moral kod ljudi. 

“Mnoge su njegove poruke koje trebamo uzeti kao smjernice u životu, ali ono na što je Poslanik, a.s., stavljao akcenat to je moral, ahlak, edeb, odgoj. To je ono što nam danas sve više fali. Mnogo materijalnog danas imamo, ali, čini se, da je odgoja malo. Da je malo onog duhovnog, onog lijepog odgoja i ahlaka” – poručio je profesor Čolaković. 

Dovu na kraju programa proučio je Salkan ef. Herić, imam u Dubrovniku, a nakon dove je uslijedilo druženje sa našim Bošnjacima u tom prelijepom gradu.

Foto: Muhamed Arifović