Centralna mevludska svečanost manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“ održana je večeras, 8. novembra 2019. godine, u Sinan-pašinoj, najstarijoj džamiji u Mostaru. Mevludski program izveli su Hor Karađoz-begove medrese i Hor Medžlisa Islamske zajednice Mostar, podsjećajući na ličnost i misiju Muhammeda, a.s., na jedan poseban način.
Oni su izveli mevludske spjevove kao recitale, ilahije, ali i horski učeći najljepše stihove posvećene najodabranijem biću koje je zemljom hodilo.

Selame i riječi dobrodošlice na početku svečanosti uputio je mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar.

„Mi se našeg Poslanika ne prisjećamo samo u ovoj večeri ili samo u ovom mjesecu. Mi se našeg Poslanika prisjećamo svakodnevno. Prisjećamo ga se u svakom namazu, kroz učenje ezana, kroz donošenje salavata na njega i sl. Ali, postoje određeni trenuci, datumi i vremena kada se treba to sjećanje intenzivirati. U tom vremenu da posebno donosimo salavate na Muhammeda, a.s., da izučavamo njegovu siru, kako bismo znali šta je on učio i naučavao sve nas. Jer, velika je čast biti pripadnik ummeta Muhammeda, s.a.v.s. Na toj blagodati trebamo biti zahvalni i tražiti od Allaha da budemo ustrajni u tome“ – poručio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Sinan-pašina džamija bila je prepuna srca željnih da se sa nepresušnog vrela Poslaničke ličnosti i misije napoje, a centralna mevludska svečanost prilika da se dodjele nagrade najboljim autorima literarnih radova koji su pristigli na konkurs koji su i ove godine organizovali Medžlisa IZ-e Mostar, Pedagoški zavod Mostar i Vakuf „Daru-l-'ilm“.
Najboljim su proglašeni radovi sljedećih autora:
1.       mjesto Harun Šunje, učenik trećeg razreda Druge gimnazije Mostar
2.       mjesto Amila Tucović, učenica drugog razreda Druge gimnazije Mostar
3.       mjesto Dženita Biserović, učenica trećeg razreda Karađoz-begove medrese.

Nagrade najboljima uručili su Šefik ef. Čavčić, Dino ef. Maksumić i dr. Enisa Gološ, direktorica Pedagoškog zavoda Mostar.

Centralna mevludska svečanost manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“ bila je prilika, i ove godine, da prisutni čuju inspirativne i snažne poruke o našem životnom uzoru – Muhammedu, a.s. Svoju emotivnu i inspirativnu poruku izrekao je mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski.

Podsjetio je, na samom početku svog govora, kako se nalaze u najstarijoj džamiji u Mostaru i kakva je zapravo važnost takvih objekata u Mostaru. Tako je istakao: „Ove džamije gradili smo da se u njima čuju ezani. Gradili smo ih da se u njima okuplja džemat. Gradili smo ih da se ovaj usnuli grad uzdigne i podigne. Jer, ovaj grad je od samog svog postanka i nastanka bio grad džamija, grad dina, grad islamske kulture i civilizacije, grad učenosti, grad učenih i velikih ljudi. Ovo je grad znamenitih ljudi koji su ostavili posebnog pečata i traga na ovome tlu.“

Tokom svog obraćanja Muftija mostarski upozorio je i na stanje ummeta Muhammeda, a.s., danas i sve ono što nagriza taj ummet. Podcrtao je koji put treba biti pripadnika ummeta Muhammeda, a.s., i šta ne smije kvariti i nagrizati njihove odnose.

„Mi živimo danas u nesređenom vremenu u kojem su muslimani jedni protiv drugi. Gdje je ljubav, gdje je Poslanik, a.s., koji kaže da ako želimo uspjeti trebamo voljeti i slijediti upravo njega, našeg uzora. Odakle onda da među muslimanima bude nemira, bude nesređenosti, bude podjela, bude onoga što nevalja. Odakle onda da se narušava zajedništvo, harmonija i snaga. Drugi nam ne mogu ništa ako mi budemo jedinstveni u predanosti, zajedništvu, slozi, miru, u radosti i u ovome da dijelimo i dobro i zlo. Ukoliko budemo mehlem jedni drugima, sigurno ćemo uspjeti“ – poručio je muftija Dedović.

Centralna mevludska svečanost završena je kur'anskim odlomkom kojeg je proučio Arnel ef. Demirović i dovom, a proučio ju je mr. Dino ef. Maksumić.

Foto: Idriz Zahirović