Sa nastupanjem mjeseca rebiu-l-evvela 1441. hidžretske godine Karađoz-begova medresa  je otpočela sa trećom po redu sezonom ciklusa predavanja „Poslanik, a.s., u priči“. Predavanja će biti realizovana tokom navedenog mjeseca u atriju Karađoz-begove medrese.

I ove godine predavanja se održavaju u okviru manifestacije “Uzor si mi, Poslaniče”, a koju organizuju Medžlis IZ-e Mostar, Muftijstvo mostarsko, Karađoz-begova medresa, Centar za učenje Kur’ana Mostar, Info-servis za mlade, Odjel za brak i porodicu i Kulturno-edukativni centar za ženu “Sehara”.

Prvo rebiu-l-evvelsko predavanje u novoj sezoni održao je profesor Mersed efendija Šabanović, glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac i diplomant Karađoz-begove medrese.

“Muhammed, a.s., nam svojim primjerom svjedoči kako se živi islam. Jesmo li nekad razmišljali o tome kako bismo mi da nam Allah, dž.š., nije poslao Poslanika? Npr. u Kur’anu nam je naređen namaz, ali da nam nije bilo Poslanika, ko bi nam objasnio koliko ćemo namaza obavljati, koliko ti namazi imaju rekata i sl. Ništa to ne bismo znali. Ne bismo znali kako to provesti u praksi. Muhammed, a.s., je poslan nama da nam objasni, pokaže, pojasni svojim životom kako se živi ta vjera, kako se živi islam” – istakao je efendija Šabanović u svom kazivanju o Poslaniku, a.s.

Osvrćući se na život sa vjerom i na to da čovjek treba težiti tome da svoj život prožima vjerom, efendija Šabanović je rekao: “Vjera je ono što će nam kroz život najviše trebati. To je ono što će nam kroz život najviše koristiti. Upravo je u tome najveći ponos. U vjeri! A, vjernik uvijek teži onome što je najbolje. Teži tome da bude najbolji u svemu što radi. Ne teži nečemu prosječnom, jer to nije odlika vjernika. On teži onom krajnje najboljem.”

Završavajući svoje kazivanje o Poslaniku, a.s., glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac je poručio: “Potrudimo se da nam Muhammed, a.s., bude glavni vodič i uzor u životu. Molim Allaha da to tako i bude. Da ono što naučimo i spoznamo od vjere, istinski i praktikujemo i živimo u svom životu, te da to prenesemo na druge, proširujući ljepotu vjere na sve strane.”

Program je upotpunjen učenjem Kur’ana, izvođenjem kaside “Uzor si meni, o Poslaniče” od strane Hora Karađoz-begove medrese, te kazivanjem o Poslaniku koje je interpretirao profesor Meadin Mrndžić.

Nakon zvaničnog dijela programa, druženje u atriju Karađoz-begove medrese nastavljeno je razgovorom mladosti naše škole i Info-servisa za mlade, te učenjem ilahija i kasida.

Sljedeće predavanje bit će održano narednog četvrtka, 7. novembra 2019. godine, a o Poslaniku, a.s., govorit će hafiz Špendi Fidani. Program počinje u 19 sati u atriju Karađoz-begove medrese.

Foto: Irfan Ćosić